Világszerte egyre inkább beépül az étrendbe
A sült, pürésített vagy a pörköltbe dobott „szerény” burgonya különleges helyet foglal el szívünkben és tányérjainkon, amelyet talán semmi más nem tudna betölteni. Úgy tűnik, hogy a kutatók is szerethetik ezt az ízletes gumót, ezért jelentős erőfeszítéseket tettek a genetikai titkainak megfejtésére.
Ez a lenyűgöző munka lehetővé teszi, hogy a tudósok sokkal gyorsabban hozzanak létre az eddigieknél jobb burgonyafajtákat,
mint ahogy azt a hagyományos nemesítési módszerek lehetővé teszik. Ez viszont hatással lehet étkezéseink minőségére, az abból származó élvezetekre és a globális élelmezésbiztonságra.
A burgonya egyre inkább beépül az étrendbe világszerte, beleértve az ázsiai országokat, például Kínát, ahol a rizs a hagyományos alapélelmiszer
– mutattak rá a kutatók tanulmányukban, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Erre a tanulmányra építve most végre tudjuk hajtani az új burgonyafajták genom által támogatott nemesítését, amelyek termékenyebbek és ellenállóbbak lesznek a klímaváltozással szemben is; mindez óriási hatással lehet az elkövetkező évtizedekben az élelmezésbiztonság megteremtésére.