A klímaváltozással szemben is ellenálló ez az új burgonyafajta

A burgonyafajtákat köztudottan nehéz nemesíteni, ám egy kutatás most ezt orvosolta. A Max Planck Növénynemesítési Kutatóintézet szakemberei a gumó teljes genomjának feltérképezésével megalapozták új burgonyafajták kialakítását, azok úgymond tökéletesítését.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 11. 17:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte egyre inkább beépül az étrendbe 

A sült, pürésített vagy a pörköltbe dobott „szerény” burgonya különleges helyet foglal el szívünkben és tányérjainkon, amelyet talán semmi más nem tudna betölteni. Úgy tűnik, hogy a kutatók is szerethetik ezt az ízletes gumót, ezért jelentős erőfeszítéseket tettek a genetikai titkainak megfejtésére.

Ez a lenyűgöző munka lehetővé teszi, hogy a tudósok sokkal gyorsabban hozzanak létre az eddigieknél jobb burgonyafajtákat,

mint ahogy azt a hagyományos nemesítési módszerek lehetővé teszik. Ez viszont hatással lehet étkezéseink minőségére, az abból származó élvezetekre és a globális élelmezésbiztonságra.

A burgonya egyre inkább beépül az étrendbe világszerte, beleértve az ázsiai országokat, például Kínát, ahol a rizs a hagyományos alapélelmiszer

– mutattak rá a kutatók tanulmányukban, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Erre a tanulmányra építve most végre tudjuk hajtani az új burgonyafajták genom által támogatott nemesítését, amelyek termékenyebbek és ellenállóbbak lesznek a klímaváltozással szemben is; mindez óriási hatással lehet az elkövetkező évtizedekben az élelmezésbiztonság megteremtésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.