Arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy vajon a kultúrától függ-e az, hogy mely illatokat érezzük kellemesnek, avagy ez valami általánosnak mondható emberi tulajdonság – derül ki a Híradó.hu cikkéből.
A vizsgálatunk bebizonyította, hogy vajmi kevés köze van ehhez a kultúránknak
– mondta Artin Arshamian, a Current Biology folyóiratban közzétett kutatás vezetője.
Mint ismertetik, az alanyoknak egyenként kellett osztályozni egy-egy adott illatot, hogy mennyire érezték kellemesnek vagy épp kellemetlennek. A felmérés során kimutatták, hogy az illatanyag molekulaszerkezete, illetve a személyes preferencia volt a meghatározó abban, hogy az adott mintát kellemesnek találták-e az alanyok vagy sem. Érdekes eredmény, hogy bizonyos illatokat mindenki hasonlóan kellemesnek írt le. Mindössze az illatélmény 6 százalékát tudták az alanyok kulturális hovatartozásához kötni a kutatók.
A kutatásban résztvevő szakemberek jórészt olyanok voltak, akik különféle őslakos csoportokkal dolgoznak együtt a világ számtalan pontján. Most ezen csoportokból választottak ki kilencet, amelyeknek tagjai jórészt vagy vadászó-gyűjtögető, vagy halászó, mezőgazdálkodó csoportokba tartoznak, és legtöbbjük nincs szoros kapcsolatban a nyugati élelmiszerekkel, háztartási árucikkekkel.