Kiderült, melyik a legkedveltebb illat a világon

A svéd Karolinska Intézet neurológusa vezetésével nemrégiben egy olyan kutatást végeztek, amelyben a világ különböző pontjain élő emberek illatélményeit hasonlították össze. Bár az érzékszerveink ugyanolyanok, mégis eltérnek az egyes ingerek hatására kialakuló érzeteink, vagyis ugyanazt a dolgot két ember eltérőnek ítélheti meg. A kutatók az illatokat vizsgálták, mégpedig olyanokat, amelyek egyetlen molekulához – vagyis nem egy molekulakeverékhez – köthetőek, ehhez 225, többféle kultúrában, a világ számos pontján élő ember segítségét vették igénybe – írja a National Geographic.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 15. 10:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy vajon a kultúrától függ-e az, hogy mely illatokat érezzük kellemesnek, avagy ez valami általánosnak mondható emberi tulajdonság – derül ki a Híradó.hu cikkéből.

A vizsgálatunk bebizonyította, hogy vajmi kevés köze van ehhez a kultúránknak

– mondta Artin Arshamian, a Current Biology folyóiratban közzétett kutatás vezetője.

Mint ismertetik, az alanyoknak egyenként kellett osztályozni egy-egy adott illatot, hogy mennyire érezték kellemesnek vagy épp kellemetlennek. A felmérés során kimutatták, hogy az illatanyag molekulaszerkezete, illetve a személyes preferencia volt a meghatározó abban, hogy az adott mintát kellemesnek találták-e az alanyok vagy sem. Érdekes eredmény, hogy bizonyos illatokat mindenki hasonlóan kellemesnek írt le. Mindössze az illatélmény 6 százalékát tudták az alanyok kulturális hovatartozásához kötni a kutatók.

A kutatásban résztvevő szakemberek jórészt olyanok voltak, akik különféle őslakos csoportokkal dolgoznak együtt a világ számtalan pontján. Most ezen csoportokból választottak ki kilencet, amelyeknek tagjai jórészt vagy vadászó-gyűjtögető, vagy halászó, mezőgazdálkodó csoportokba tartoznak, és legtöbbjük nincs szoros kapcsolatban a nyugati élelmiszerekkel, háztartási árucikkekkel.

Mivel e csoportok olyan, illatokkal teli környezetben élnek, mint például az esőerdő, tengerpart, hegyvidék vagy épp város, ezért különféle szagélményeik is vannak

– magyarázta Arshamian.

A legkedveltebb illat a vaníliáé volt, ezt az őszibarack illatát jellemző etil-butirát követte. A legkevésbé kellemesnek az izovaleriánsavat találták, ez a molekula ugyan számos élelmiszerünkben jelen van, de például az izzadt láb szagában is megtalálható.

A kutatók a következőkben szeretnének majd arra is rájönni, hogy mi zajlik az agyban, amikor ezekkel az illatokkal találkozik az ember.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.