A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Denevérmegfigyeléssel egybekötött barlangtúra a Bükki Nemzeti Parkban

Észak-Magyarország három megyéjében mutat be értékeiből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 sorozathoz kapcsolódva; többek között barlangtúrát, fénycsapdázást és denevérmegfigyelést is szerveznek.

Forrás: MTI2022. 05. 31. 12:11
Felsõtárkány, 2016. augusztus 28. Zoológusok egy denevért szabadítanak ki a befogásra használt hálóból a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Denevérek éjszakája címû rendezvényén Felsõtárkányban 2016. augusztus 27-én. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BNPI közleménye szerint szombaton Őserdő-túrára invitálják az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshutánál: a résztvevők a látványos túra közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó – Három-kő – Őserdő – Bánya-hegyi elágazó.

Az éjszakai élővilágot mutatják be a június 6-i programon.

Salgótarjánban, a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban várnak mindenkit, akit érdekel a rovarok fénycsapdázása és a denevérek megfigyelése. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ugyanitt régészeti napot tartanak június 10-én, bemutatják az érdeklődőknek a baglyaskői régészeti feltárás eredményeit.

Ezen a napon szervezik az Esztáz-kői barlangtúrát is. A BNPI közlése szerint a kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang a Heves megyei Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik.

A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést.

A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, amelyet a túravezetők biztosítanak, ezeken kívül csak túraruházatra van szükség.

Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket a Borsod megyei Szomolyán. A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével (117) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett túra – közölte az igazgatóság.

Borítókép: zoológusok egy denevért szabadítanak ki a befogásra használt hálóból a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Denevérek éjszakája című rendezvényén Felsőtárkányban 2016. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.