Oroszországból a francia Alpokba repült ez az apró denevér

Nem is gondolná első ránézésre az ember, hogy az alig öt centiméteres, apró denevér a világ egyik legfélelmetesebb állóképességével rendelkezik, de a látszat csal.

Forrás: ORIGO.HU2022. 05. 08. 17:47
A durvavitorlájú törpedenevér (Nathusius pipistrelle) Európában, Oroszországtól Spanyolországig és a Brit-szigetektől Szicíliáig őshonos
A durvavitorlájú törpedenevér (Nathusius pipistrelle) Európában, Oroszországtól Spanyolországig és a Brit-szigetektől Szicíliáig őshonos Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is gondolná első ránézésre az ember, hogy az alig öt centiméteres, apró denevér a világ egyik legfélelmetesebb állóképességével rendelkezik, de a látszat csal. A kutatók szerint egy nőstény durvavitorlájú törpedenevér több mint 2400 kilométert repült egy Moszkvához közeli, oroszországi természetvédelmi területtől egészen a francia Alpok egyik falujáig. Ez a leghosszabb távolság, amelyet egy denevér valaha megtett, bár a tudósok azt gyanítják, hogy az ilyen vándorlások talán rutinszerűek lehetnek ennél a fajnál – olvasható az Origo cikkében.

A durvavitorlájú törpedenevér (Nathusius pipistrelle) Európában, Oroszországtól Spanyolországig és a Brit-szigetektől Szicíliáig őshonos, és könnyen felismerhető vörösesbarna szőréről és igen kis méretéről. Ezek az állatok a nyarakat általában szaporodással és utódneveléssel töltik Északkelet-Európában, majd délnyugatra, melegebb síkságokra vándorolnak, mert itt szeretnek áttelelni.

Mivel a föld felett élnek – például épületek vagy fák belsejében –, ezek a törpedenevérek a melegebb éghajlatot szeretik, mint barlanglakó társaik.

Ez néha azt jelenti, hogy hatalmas távolságokat kell megtenniük, írja a ZME Science online tudományos lap.

A kutatók egy ugyanabból a fajból származó egyedet követtek nyomon 2017-ben, amely összesen 2220 kilométert repült Lettországból Spanyolországba. A Mammalia tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy

ezek a fürge denevérek sokkal tovább is képesek repülni, hogy megfelelő helyet találjanak.

A felfedezés véletlenül történt, amikor Jean-François Desmet, a franciaországi független kutató-információs csoport állatökológusa először talált egy elpusztult denevért egy faluban, közel a francia Alpokhoz 2009 őszén. A tetem vizsgálata során a francia kutató döbbenten fedezett fel egy alumínium lábszalagot, amelyen az „Russia" felirat, valamint a sorozatszám szerepelt.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: A durvavitorlájú törpedenevér Európában, Oroszországtól Spanyolországig és a Brit-szigetektől Szicíliáig őshonos (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.