Nagyon fontos a nőknek a vas – így pótolható!

A vas nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. Segít oxigént juttatni a sejtjeinkhez, és ha nincs belőle elég, akkor viszonylag hamar jelentkeznek a tünetek.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 05. 20. 9:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vas az egyik legfontosabb nyomelem a szervezet számára: a vérképzésben, az oxigénszállításban, és a sejtmegújulásban is fontos szerepet tölt be. Ha rendszeresen és aktívan sportolunk és emellett diétázunk is, és így kevesebb vörös húst eszünk, esetleg egyáltalán nem eszünk állati eredetű ételt, könnyen előfordulhat, hogy vashiányosok leszünk, annak minden kellemetlen következményével együtt – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

A vashiány következtében kevesebb oxigén jut a szövetekhez, csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete, így a szervezet folyamatos energiahiányban szenved. Ha gyengének érezzük magunkat, ami folyamatos fáradtsággal párosul, és nehezen tudunk összpontosítani a feladatokra, akkor gondolni kell ennek a fontos anyagnak a hiányára. A pontos diagnózist persze bízzuk a háziorvosra és a laboratóriumra. A vörös húsban található a legtöbb vas, de szerencsére más forrásokból is megszerezhető ez az ásványi anyag. A legfontosabb mégis az, hogy C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel, például citromlével segítsük e fontos anyag felszívódását a szervezetben.

 

VÖRÖSBAB

A vörösbabban rengeteg a rost és a fehérje, ehhez jön hozzá csészénkénti 4 mg-os vastartalma. A termékeny korú nőknek, akiknek a legnagyobb a napi vasszükséglete, 15 mg vasat ajánlott naponta elfogyasztani.

 

SPENÓT

Egy csésze párolt spenótban 6 mg vas van, ráadásul a napi kalciumszükséglet közel egyharmadát, és a napi A-vitamin szükséglet egészét is magunkhoz vesszük vele.

 

MÁNGOLD

Nem szereti a spenótot? Akkor próbálja ki a párolt mángoldot, amelyben csészénként 4 mg vas van.

 

LENCSE

Minden csésze főtt lencsében 7 mg vas van, így érdemes időnként lencselevest vagy lencsefőzeléket készíteni.

 

ZABPEHELY

Fél csészénként 4 mg vas van benne. Nem véletlen, hogy a zabpehely az egyik legjobb reggeli.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.