Hobbisportolóként is figyeljen a megnövekedett napi vitaminigényre!

Ha rendszeresen mozgunk, fontos ellátnunk szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal. Nagy Nóra Zsófia dietetikus a vitaminok helyes bevitelével kapcsolatban ad tanácsokat.

Forrás: Csupasport.hu2022. 05. 07. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitaminok, habár nem szolgáltatnak energiát és kisebb mennyiségben szükségesek, mégis rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. Sportolás során a vitaminszükséglet nő, hiszen az edzési inger által kiváltott alkalmazkodási folyamatok és a regenerálódás csak optimális vitaminellátottság esetén megy végbe zavartalanul. A sportoló tápanyagszükségletét a terhelés gyakorisága, intenzitása és tartóssága jelentősen befolyásolja – olvasható a csupasport.hu cikkében.

A szervezet a vitaminok egy kisebb részét bizonyos feltételek mellett saját maga is elő tudja állítani (pl. D-vitamin képződése napfény hatására), de a legtöbb vitamin megfelelő mennyiségű beviteléhez kiegyensúlyozott étrend szükséges. A provitaminok (elővitaminok) kulcsfontosságúak, mivel ezek olyan biológiai aktivitás nélküli vegyületek, amelyeket az emberi szervezet vitaminokká alakít (pl. a béta-karotin A-vitaminná alakulása). A megfelelő mennyiségű provitamin bevitele még akkor is biztosítja a szervezet vitaminellátottságát, ha abban kevés a valódi vitamin. Rövid ideig bizonyos vitaminok ugyan el tudják fedni más vitaminok hiányát (pl.: a folsav a B12-hiány okozta anémiát), de a tartós felszívódási zavar, hasmenéses állapot, az alkoholizmus vagy az egyoldalú táplálkozás (pl. szakértelem nélkül összeállított vegán étrend) tartós vitaminhiány által okozott betegség kialakulásához vezethet.

A sportot, szabadidősportot végzők vitaminszükséglete nagyobb az inaktív emberekénél, de a pontos beviteli mennyiséget illetően nincs teljes egyetértés. Egy jól összeállított étrend fedezni tudja az extra szükségleteket is.

A vitaminok két csoportját a zsírban és a vízben oldódó vitaminok alkotják. A vízben oldódó vitaminok nagyobb beviteli mennyiség esetén kiürülnek, a zsírban oldódó vitaminokat – amelyeknek felszívódása a túlzottan zsírszegény étrend esetén sérül – azonban könnyebb túladagolni. Zsírban oldódó vitamin az A-, D-, E- és K-vitamin. Az A-vitamint a tojás, máj, tej és tejtermékekkel, valamint a béta-karotint tartalmazó (narancsszínű) zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet bejuttatni. A sportolók szükséglete 700–1000 µg naponta.

A napi D-vitamin szükségletet (2000–4000 NE) lehetetlen csupán táplálkozással bejuttatni, a késő őszi és kora tavaszi időszak között – a csökkent napfény miatt – szükségszerű étrend-kiegészítővel pótolni a D3-vitamint. Az E-vitamin beviteli forrása jellemzően a búzacsíra, az olajos magvak és a napraforgóolaj, beviteli ajánlása 15 mg naponta. A napi K-vitamin szükséglet 700–900µg, amelyet például spenóttal, káposztával és más zöldségekkel lehet fedezni, illetve a bélbaktériumok is tudják szintetizálni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítőkkel biztosított extra mértékű vitaminfelvétel nem vezet közvetlenül a teljesítmény fokozásához, így ezek alkalmazásának tervezése esetén javasolt dietetikus javaslatát is kikérni.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a B-vitamin család, a folsav és a C-vitamin. Ezek a vitaminok javarészt zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben találhatók. A B12-vitamin kicsit kilóg a sorból, hiszen kizárólag állati eredetű nyersanyagokban található, illetve a többiekkel ellentétben raktározódni is tud. Napi szükséglete 2,4-2,5 µg, amelyet kizáróan növényi eredetű, vegán táplálkozás esetén biztosan nem lehet fedezni. A B1-vitaminszükséglet a szénhidrátbeviteltől is függ, főként állóképességi sportoknál merül fel az elégtelen felvétel jelentősége. Napi szükséglete 2–4 mg a
gyorsasági és erősportok esetén, 3–5 mg állóképességi sportolóknál (akár 4–10 mg versenyidőszakban).

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.