A zabkása minden sportolónak erősen ajánlott

A zabpelyhet elsőként írjuk fel a bevásárlólistára, ha egészséges életmódra váltunk. Használhatjuk zsemlemorzsa helyett, a leggyakrabban azonban zabkását készítünk belőle.

Forrás: Csupasport.hu2022. 06. 15. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme a zabpehely jótékony hatásai – olvasható a csupasport.hu cikkében.

 

Magas a rosttartalma

A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre. A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, ezáltal nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul a zabban megtalálható béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét.

 

Ásványi anyagokban gazdag

Egy csésze főtt zabpehelyben 6 gramm fehérje, 4 gramm rost és csak 150 kalória van, de így is felturbózza a szervezetet. Cinket, mangánt, szelént és nagyon sok vasat tartalmaz.

 

Gluténmentes

Maga a zab nem tartalmaz glutént, így elvileg a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Azonban nem árt elolvasni a csomagolást, mert elképzelhető, hogy a betakarítás vagy feldolgozás során keresztszennyeződés lép fel.

 

Stabilan tartja a testsúlyt

A zabkásának közepes a glikémiás indexe, ezért nagyon laktató. Nem kell attól tartani, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása után egy-két órán belül falási rohamok törnek ránk.

Ötletes zabkásareceptekért olvassa el a teljes cikket a Csupasport oldalán!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.