Ételallergia vagy -intolerancia esetén elengedhetetlen a tudatos vásárlás

A különböző alternatívákkal könnyedén biztosíthatjuk a szükséges tápanyagokat, és kiegyensúlyozott marad a táplálkozásunk.

Forrás: Csupasport.hu2022. 06. 13. 8:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Táplálékallergia vagy -intolerancia esetén bizonyos – az egészséges, vegyes táplálkozás jegyében egyébként ajánlott – nyersanyagokat sajnos ki kell iktatni az étrendünkből. Jó hír, hogy most már a különböző alternatívákkal viszonylag könnyen lehet biztosítani a szükséges tápanyagokat, így táplálkozásunk kiegyensúlyozott maradhat. Verseny- és szabadidősportolóként, megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet esetén különösen fontos, hogy kialakítsuk a helyes táplálkozási szokásokat – olvasható a csupasport.hu cikkében.

Folyadékpótlást tekintve a víz, az ásványvíz és az izotóniás italok nagy valószínűséggel vagy szinte biztosan maradhatnak – ez nagyban függ az egyéni jellemzőktől.

Cöliákia, vagyis lisztérzékenység esetén gluténmentes pékáruból készült szendvicsekkel, gluténmentes gabonából készült köretekkel, ételekkel lehet a lassan felszívódó szénhidrátok bevitelének egy részét biztosítani.

Ilyen esetben előtérbe kerülhet például a hajdina, amelynek magasabb rosttartalma a bél motilitását is segíti fenntartani. A gyorsabb energiapótláshoz a gluténmentes müzliszelet és keksz is remek opció lehet. Amíg tejfehérje-allergia esetén csupán a növényi italok, illetve más növényi eredetű, a tejtermék pótlására alkalmas termékek jöhetnek szóba, addig a laktózintoleranciával diagnosztizáltak laktózmentes tejet és tejtermékeket, illetve ezek felhasználásával készült ételeket és süteményeket is fogyaszthatnak.

A különböző táplálékallergiák és -intoleranciák esetén közös nevező, hogy meghatározott nyersanyagok, élelmiszerek és az ezek felhasználásával készült ételek egyáltalán nem, vagy csak kitapasztalt mennyiségben, illetve formában iktathatók be az étrendbe. Ezáltal a kiváltható tünetek, a későbbi szövődmények elkerülhetők, az életminőség javul. Sporttáplálkozás során kizárólag akkor javasolt bizonyos nyersanyagokat, adott esetben nyersanyagcsoportot kizárni táplálkozásunkból, ha a tünetek mögött lévő betegsége(ke)t már diagnosztizálták. Ebben az esetben kulcsfontosságú a dietetikus véleményét, tanácsait kikérni, aki szaktudásával, a dietoterápia alappilléreit jól ismerve, a sport miatti energia- és tápanyagszükségletet és az individualitást figyelembe véve tud étrendünk kialakításában segíteni.

A tudatos vásárlás elengedhetetlen, különösen abban az esetben, ha egy új, számunkra még nem ismert terméket szeretnénk hazavinni a bolt polcáról. A jogszabályi háttérnek megfelelően ugyan kötelező a 14 féle allergént jól látható módon feltűntetni a termék címkéjén, ám még így sem lehet egy termék száz százalékban allergénmentes. Amennyiben a „nyomokban tartalmazhat” és a „…-t is felhasznált üzemben készült” feliratokkal találkozunk, úgy sajnos a termék keresztszennyeződése esélyes, csak a jelöléssel (például áthúzott búzakalász vagy tejespohár) ellátott termékek fogyaszthatók biztonságosan.

Fontos hangsúlyozni, hogy a manapság olyan népszerű „mindenmentes” termékek, ételek tehát egyáltalán nem segítik elő a jobb sportteljesítményt. Releváns helyük az étrendben kizárólag valódi szükség, így táplálékallergia vagy -intolerancia esetén van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.