A legtöbb ételhez és italhoz hasonlóan a diétás kóla sem jelent túlzott egészségügyi kockázatot, ha mértékkel fogyasztják. Korábbi tanulmányok szerint azonban a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok – mint a diétás kóla – nem teljesen veszélytelenek, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, és más problémákat is okozhatnak; egy, a Current Atherosclerosis Reports című folyóiratban megjelent tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok hozzájárulhatnak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához.
Ami különösen ijesztő, hogy egy doboz diétás kóla elfogyasztásának hatása már egy órán belül megmutatkozik.
„A foszforsav megtámadja a fogzománcot, míg az olyan mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, a szervezetre hatnak. Az aszpartám működésbe hozhatja az ízérzékelő receptorokat, és becsaphatja a szervezetet, hogy azt higgye, csak feldolgozott cukrot kapott” – írta Niraj Naik szakgyógyszerész, aki részletesen is kifejtette, milyen változások zajlanak a testünkben a diétás kóla elfogyasztását követő órában.