Ez történik a testünkkel egy órával azután, hogy megittunk egy diétás kólát

Egy doboz diétás kóla elfogyasztása már egy óra elteltével negatív hatással lehet a szervezetre, figyelmeztetett egy gyógyszerész, akit a Daily Record idéz – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 07. 06. 15:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb ételhez és italhoz hasonlóan a diétás kóla sem jelent túlzott egészségügyi kockázatot, ha mértékkel fogyasztják. Korábbi tanulmányok szerint azonban a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok – mint a diétás kóla – nem teljesen veszélytelenek, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, és más problémákat is okozhatnak; egy, a Current Atherosclerosis Reports című folyóiratban megjelent tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok hozzájárulhatnak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához.

Ami különösen ijesztő, hogy egy doboz diétás kóla elfogyasztásának hatása már egy órán belül megmutatkozik.

„A foszforsav megtámadja a fogzománcot, míg az olyan mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, a szervezetre hatnak. Az aszpartám működésbe hozhatja az ízérzékelő receptorokat, és becsaphatja a szervezetet, hogy azt higgye, csak feldolgozott cukrot kapott” – írta Niraj Naik szakgyógyszerész, aki részletesen is kifejtette, milyen változások zajlanak a testünkben a diétás kóla elfogyasztását követő órában.

20 perc elteltével

Húsz perccel az ital megivása után a szervezet zsírtartalékoló üzemmódba kapcsol, és inzulint kezd termelni, úgy, mint a hagyományos kóla esetében. A folyamat magas vérnyomást eredményez és növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

40 perc elteltével

A koffein és az aszpartám kombinációja rövid távon felpörgeti a szervezetet, ez a hatás leginkább a kokainéhoz hasonlítható. Rendszeres fogyasztás esetén ún. excitotoxinok szabadulnak fel, ami az agy túlingerléséhez és kimerüléséhez vezet.

60 perc elteltével

Egy óra elteltével a fogyasztó még éhesebb és szomjasabb lesz, mint korábban volt, és nagyobb valószínűséggel nyúl cukrozott, rossz minőségű élelmiszerek után.

A diétás kóla nélkülöz minden fontos tápanyagot, és csak az egészségtelen ételek iránti sóvárgásunkat növeli. Naik szerint nem oltja a szomjunkat, sőt, éppen ellenkezőleg, dehidratálja a szervezetet, ami az agy működésének romlásához, fáradtsághoz, dekoncentráltsághoz, ingerlékenységhez vezethet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.