Félelmetes száguldás az alagútban: történelmi világrekord egy sportrepülővel

Az olasz Dario Costa volt az első olyan extrém pilóta, aki nemcsak berepült a gépével egy alagútba, de épségben, sértetlenül ki is repült onnan, amivel világrekordot állított fel.

Forrás: CsupaSport2022. 08. 31. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy évvel ezelőtt, 2021. szeptember 4-én az olasz Dario Costa történelmet írt Zivko Edge 540 V2-es kisrepülőgépével, miután alig 44 másodperc alatt, átlagosan 245 km/órás sebességgel végigrepült egy csaknem kétezer méter hosszú alagúton Isztambul mellett.

Előtte senki sem csinált még ilyet, így nem tudták lemodellezni a kísérletet, és arra sem volt lehetőség, hogy tegyenek előtte néhány próbát – a hatóságok viszont megengedték neki, hogy legalább autóval végigszáguldjon az alagúton.

A korábban medencetisztítóként dolgozó Dario Costa egy teljes éven át készült erre a világcsúcskísérletre, szakértőkkel és mérnökökkel dolgozott együtt, több ezer órán át szimulátorban csiszolta a képességeit, sikeres kísérletével pedig bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Az olasz Dario Costa volt az első olyan extrém pilóta, aki nemcsak berepült a gépével egy alagútba, de épségben, sértetlenül ki is repült onnan, amivel világrekordot állított fel (Fotó: YouTube/Képernyőkép)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.