Mennyi alkoholt lehet inni, ha diétázunk?

A különféle alkoholos italokban rengeteg kalória van, ám nem feltétlenül kell teljes elvonást tartani, ha fogyókúrán vagyunk.

Magyar Nemzet
Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 11. 23. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkohol diéta alatt kerülendő, hiszen többféleképpen is hizlal: hatására csökken a szervezet zsírégető képessége, növeli az étvágyat, csökkenti a gátlásokat (emiatt pedig többet ehetünk, mint szerettünk volna), emellett pedig rengeteg kalória van benne. 

Például egy feles pálinka felér egy fél reggelinek megfelelő kalóriamennyiséggel, egy pohár bor pedig a napi ajánlott cukormennyiség két százalékát tartalmazza. Sokan emiatt, ha diétába kezdenek, nem csupán radikálisan csökkentik, de teljesen elhagyják az alkoholt. 

Nem csupán a diétánk lesz sikeresebb, de a szervezetünk is fellélegzik, ha teljesen lemondunk a szeszes italokról; ám pusztán a fogyás miatt nem muszáj teljesen elhagyni, mindössze csökkenteni kell a mennyiséget. 

Így nem kell, hogy bűntudatot érezzünk, ha családi eseményen vagy a barátaink társaságában meginnánk egy pohárkával.

 

Nem mindegy, mit

Ugyanis az alkohol a diéta alatt is megengedett, bár tény, hogy sokkal kisebb mennyiségben, és azt is alaposan meg kell válogatni, hogy mit iszunk. Vannak italok, melyek teljesen felrúgják a diétát, például a színes, édes koktélok; de szerencsére jócskán akadnak olyanok is, melyeket fogyókúra alatt is lehet fogyasztani.

 

Figyeljük a szénhidrátot!

A vodka például igen kevés szénhidrátot tartalmaz, és ha cukormentes koktélba kerül, akkor kevésbé hizlal. Bár a pálinkának magas a kalóriatartalma, ha helyesen állítjuk össze az étrendet, akkor egy kisebb mennyiség beleférhet, de fontos, hogy kísérőnek cukormentes italt válasszunk. 

A pezsgőt sokan kerülik diéta alatt, hiszen igen magas a cukortartalma; ám ha szárazat választunk, a benne található kalóriamennyiség beilleszthető a diétába. Ugyanez igaz a száraz borokra is: egy pohár fröccs még nem teszi tönkre a diétát. 

A sör kifejezetten nem diétabarát ital, de nem okoz tragédiát, ha diéta alatt megiszunk egy korsóval: körülbelül kétszáz kalóriát viszünk be ezzel a szervezetbe.

 

Heti egy még belefér?

A legtöbb italra igaz, hogy önmagában nem a kalóriatartalmuk okoz problémát, hiszen ha rendszeresen mozgunk, és odafigyelünk a változatos étrendre, plusz a napi elfogyasztott kalóriamennyiségre, akkor be tudjuk illeszteni az étrendedbe az italokat úgy, hogy még kalóriadeficit is lehet a nap végén. 

Ám nem mindegy, hogy milyen mennyiséget iszunk, és nem pusztán a kalóriák miatt: hiszen a túl sok alkohol feloldja a gátlásokat, és emiatt esetleg úgy dönthetünk egy mámoros estén, hogy elég a diétából.

Érdemes legfeljebb heti egy alkalomra korlátozni az alkoholfogyasztást, és akkor is ügyelni nem csupán a kalóriák számára, de a mennyiségre is: hiszen ha spiccesek leszünk, netán másnaposak, akkor könnyen ránk törhetnek a falásrohamok. Heti egy, legfeljebb két pohár bor vagy egy korsó sör még biztosan nem veszélyezteti a diétánkat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.