Idén érintetlen marad az év végi prémiumok többsége

Várhatóan kevesebben fektetik be az év végi bónuszt – írja a VG.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 12. 13. 8:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A decemberrel az év végi bónuszok korszaka is elérkezett a vállalatoknál: a cégek igen jelentős részénél ilyenkor honorálják nagyobb pénzjutalommal a dolgozók idei erőfeszítéseit, de elterjedt a kisebb összegű, pénzbeni vagy utalványos/kártyás juttatások alkalmazása is, amellyel a karácsonyi ünnepkörrel összefüggő anyagi terhelésen igyekeznek enyhíteni a munkáltatók. Kérdés persze, hogy idén a vállalatok mekkora része teheti meg egyáltalán, hogy valamilyen béren felüli juttatásban részesítse a dolgozóit, és ha igen, az hogyan viszonyul a korábban megszokotthoz – teszi hozzá a VG.

Az év végi bónuszok szezonja persze a lakossági megtakarítási piac szempontjából sem közömbös, hiszen várható, hogy az érintettek az extra jövedelmüknek legalább egy részéből megtakarításaikat próbálják növelni. A növekvő infláció, a rezsiköltségek emelkedése miatt ugyanakkor feltételezhető, hogy az idén kifizetett bónuszokat és pulykapénzeket igen jelentős részben elköltik majd a háztartások, vagy ha nem, akkor nem fektetik be, hanem egyszerűen – tartalékolási célzattal – a banki folyószámlákon hagyják.

Spórolnak és igyekeznek megtakarítani a háztartások

A megtakarítások irányába terelte és egyben a megtakarítási stratégiák átgondolására is késztette a hazai lakosságot a gazdasági környezet változása – olvasható ki a CIB Bank 2022 novemberében az NRC-vel végzett országosan reprezentatív friss kutatásának adataiból.

 

A válaszok tanúsága szerint a legáltalánosabb reakció a vásárlási szokások módosítása és a költések visszafogása, de minél magasabb végzettségű és jövedelmű valaki, annál biztosabb, hogy a megtakarításokat használja eszközként a gazdasági visszaesés kockázatainak mérséklésére.

 

Azoknak a honfitársainknak, akik tényleges megtakarítási pozícióban vannak, csupán az egynegyede bízik az asztalfiókban vagy a párnacihában, ha az anyagiakról van szó, miközben a nem rendszeres megtakarítók között az otthon tartott készpénz a legnépszerűbb tartalékolási megoldás, ami jól mutatja, hogy bőven szükség van még pénzügyi edukációra. A kutatásban az aktív korú népesség mintegy egyharmada nyilatkozott úgy, hogy a vagyoni, illetve megtakarítási hátterének köszönhetően nem romlott érezhetően a pénzügyi helyzete 2020 óta: ugyanakkor a lakosság közel 40 százalékának a jövedelme nem teszi lehetővé, hogy a korábbi szinten tudjon élni – annak ellenére sem, hogy sokan pluszmunkával (52 százalék), vagyontárgyak eladásával (34 százalék) vagy éppen korábbi megtakarításaik felélésével (28 százalék) igyekeznek fenntartani korábbi életszínvonalukat.

A teljes, eredeti cikk A bankszámlákon rekedhetnek az év végi prémiumok címmel a VG oldalán olvaasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.