Speciális támogatást kapott az egészséges öregedés kutatása

Kétmilliárd forintos támogatási keretből speciális kutatói infrastruktúrákat hoznak létre a Magyar Molekuláris Medicina Kiválóság Központban (HCEMM), amely bekapcsolódott a Nemzeti laboratóriumok hálózatába is.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 16. 9:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HCEMM Nemzeti laboratórium fejlesztésének első, idén záruló szakasza még 2020-ban indult kilencszázmillió forint támogatásból.

A 2026-ig tartó újabb szakaszban a Szegedi Science Parkban lévő inkubátorházban jelentős mértékű kutatóiinfrastruktúra-fejlesztés valósulhat meg. Komplex bioinformatikai rendszerek épülnek ki, jelentős szerverkapacitással támogatva.

Létesül egy ISO-tanúsítvánnyal rendelkező PCR-diagnosztikai laboratórium, valamint a kutatócsoportok működési támogatásának biztosítása mellett elsősorban az élettudományokhoz kapcsolódó speciális kutatási infrastruktúrák beszerzése is megvalósulhat. 

A központban hét kutatócsoport több mint negyven kutatója számára nyílik lehetőség arra, hogy eredményes tudományos munkát végezzen – írták.

A HCEMM Nonprofit Kft. főtevékenysége az egészséges öregedéssel kapcsolatos biotechnológiai kutatás, fejlesztés; céljuk új diagnosztikai és kezelési módszerek kifejlesztése, amelyekkel hozzájárulnak a betegségek korai felismeréséhez és eredményesebb kezeléséhez.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ és a HCEMM Nonprofit Kft. létrehozását egy 15 millió euró értékű közvetlen európai uniós támogatás tette lehetővé. 

Ezt egészíti ki a tulajdonos intézmények – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont – saját hozzájárulása és kapcsolódó európai uniós pályázatai mintegy 27 millió euró értékben. Hazai forrásból a HCEMM-projekt ez idáig több mint 4,5 milliárd forint támogatásban részesült, amely 2026-ig áll rendelkezésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.