A gomba nem más, mint egy igazi csendes sztár

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is – számol be arról a Magyar Mezőgazdaság alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 06. 15:51
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gomba termesztésében nincsenek leállási időszakok, a friss áru egész évben elérhető, és a kereslete is folyamatos. A hazai piacon még kevésbé ismert gombák, mint a shiitake vagy a sárga laskagomba esetében még bőven növelhető a piac, és a kényelmi termékek, mint a szeletelt csiperkegomba is egyre keresettebbek.

Az egyes táplálkozási irányzatok (vegetáriánus, vegán) és a divatdiéták fellendülése pedig kifejezetten kedvez a gombaértékesítésnek.

A Bio-Fungi Kft. eladásai alapján a gomba 85 százalékát egyéni fogyasztók vásárolják, a maradék 15 százalékát veszi fel a HoReCa szektor. A jelenlegi elhúzódó járványhelyzet nem csökkenti, inkább átrendezi a gombafogyasztást. Az éttermek, szállodák bezárása elsősorban a feldolgozott gomba forgalmát vetette vissza, ám ezt ellensúlyozza a friss gomba iránt megélénkült bolti kereslet. A cég derűlátó, hiszen a vásárlók egyre egészségtudatosabbak, és a termékek drágulása ellenére növekszik a fogyasztás, mondta Vattamány Ágnes.

Egy másik gombatermesztő cég, a Pilze-Nagy Kft. harminc éve termeszt laskagombát. Méltán büszkék termékeikre, hiszen amellett, hogy hazai kutatók munkája alapozta meg az intenzív termesztéstechnológia kidolgozását, a laskagomba fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

talán kevésbé ismert, hogy miért tartják a gombákat húspótlónak.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A laskagomba gazdag fehérjékben, amelyek szárazanyag-tartalmának mintegy a negyedét (15,4-30 százalék) teszik ki, ráadásul nagy részük könnyen emészthető.

a gombafehérjék biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét.

A gomba kalapja fehérjében, és emészthető fehérjében is gazdagabb, mint a tönk. A friss laskagomba energiában szegény, mert nagyon magas a víztartalma, és a szárazanyag-tartalomnak csak elenyésző részét adják a zsírok és a cukrok. Emellett – ahogyan a gombákban általában – koleszterin sincs benne. A laskagomba tehát az egészséges életmód igényeinek megfelelő korszerű táplálék, mondta Somosné Nagy Adrienn ügyvezető.

A gombák sejtfala kitint is tartalmaz. Ezt az emberi szervezet nehezen emészti, így fogyasztása sokáig a jóllakottság érzését kelti, az arra érzékenyeknél azonban emésztési kényelmetlenséget okozhat. A kitin ugyanakkor élelmi rostnak tekinthető, annak előnyös tulajdonságaival. A laskagomba összes élelmirost-tartalma nagyon magas (a szárazanyag-tartalom 33,4 százaléka), azonban feleannyi benne a kitin, mint a csiperkében.

Nátriumból is jóval kevesebbet tartalmaz a laskagomba, ezért ajánlott a fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegeknek.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

A vitaminok közül elsősorban a B-vitamin-csoport egyes tagjaiból (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) tartalmaz említésre méltó mennyiséget, mondta a szakember.

A gombák mint lebontó szervezetek így részt vesznek a melléktermékek, hulladékok hasznosításában, értéknövelésében.

Végeredményben a gombatermesztés hozzájárul a fenntartható és körforgásos élelmiszertermeléshez – derül ki a portál riportjából.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.