A kerékpározás egészségmegőrző hatásai

Egyre többen vannak tisztában a kerékpározás és annak jótékony egészségügyi hatásainak kapcsolatával. Szerencsére mind népszerűbbé válik ez a sportág, akár hobbiból, akár profiként műveljék is.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 02. 24. 9:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpározás vitathatatlan pozitívumai között azonnal kiemelendő a kiváló rekreációs hatás, az autózáshoz viszonyítva lényegesen olcsóbb, illetve a környezetünk megóvása, a levegő minősége szempontjából sem mellékes szempont. A bringázás a ciklikus mozgásformák közé tartozik, ami annyit jelent, hogy a kerékpározás során egymás után gyorsan ismétlődik ugyanaz a mozdulatsor, a mozgás pedig dinamikus – írja a Diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

A legfontosabb egészségi szempont, hogy a szív- és vérkeringési rendszerre jótékony hatással van. A légzésszám a kerékpározás közben emelkedik, a szív munkája pedig fokozódik (a vérnyomás emelkedik, a pulzus nő), ennek következtében élénkül a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy azonos idő alatt a szervezet sejtjeihez nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalmi állapotban (azonban ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás következtében emelkedik a sejtek oxigénigénye).

MINDENT MEGMOZGAT

További fontos és pozitív tulajdonsága, hogy a kerékpározás a test összes izmát megmozgatja. A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszernek számít, amely a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak a szívverés hallgatásával és a vérnyomás mérésével együtt végezve. A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás a szervezetre több más jótékony hatást is kifejt. Jobban láthatóvá válnak az izmaink, köszönhetően a mozgás zsírégető hatásának, az izomtónusunk pedig szebbé válik a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől. Kíméletes az ízületekhez, mivel azokra jóval kisebb terhet ró, szemben a kocogással vagy a futással. Ezenkívül az elhízást is csökkenti, mi több, rendszeres gyakorlással nagymértékben meg is előzi azt.

Sokaknak nagy segítség, akár mint a munkába járás eszköze, akár a reggeli-délutáni stressz elkerülésében, és/vagy levezetésében nyújtott segítsége. Mivel a kerékpározás nagyfokú odafigyelést igényel a környezetre, ezáltal kiváló gondolatelterelő hatása is van, ami a stressz csökkentésének összes pozitív tulajdonságát jelenti.

JÓL VÁLASSZUNK KERÉKPÁRT!

Azonban az imént felsorolt pozitívumok mit sem érnek, amennyiben nem a megfelelő kerékpárra esik a választásunk. Ebben nagy segítséget nyújthat a kerékpárszaküzletek személyzete. A városi közlekedéshez ugyanis más adottságú kerékpár szükséges, mint akár a gyorsasági kerékpározáshoz vagy a szabadidőben történő biciklis természetjáráshoz. Először tehát a felhasználási területet határozzuk meg, vagyis azzal legyünk tisztában, mire és milyen körülmények között kívánjuk használni a bringánkat. A megfelelő típus kiválasztása csak ezután történjen meg – természetesen csak alapos megfontolás után. Ne sajnáljuk tehát a keresgéléssel és a különféle típusok megismerésére fordított időt!

A kerékpárnak – ahogy az összes többi sporteszköznek – tökéletesen illeszkednie kell a tulajdonosához és annak igényeihez. Az egészséges életet a kerékpárválasztás ugyanis hosszú időre befolyásolja, és amilyen előnyt jelenthet a mozgás, olyan nagy egészségügyi kockázatokat is rejthet magában, amennyiben nem megfelelően választunk. Fontos, hogy optimálisan legyen beállítva mind az ülés és a kormány magassága, mind a pedáloktól való távolság, hiszen egy kényelmetlen sporteszköz nem csak a mozgás örömét veszi el, emellett az egészségre sem hat jótékonyan a kóros testtartások kialakulása következtében.

Tekerés a városban?

Ugyanígy nem mehetünk el szó nélkül annak a biciklistának az egészsége mellett sem, aki a városi csúcsforgalomban próbál haladni, ugyanis egyértelműen egészségtelen a szmoggal telített levegő belégzése. Azonban ehhez azonnal hozzá kell tenni, hogy az autóban ülők is ugyanezt a levegőt lélegzik be, sőt sokszor hosszabb ideig is, mint a kerékpáros társaik – ellenben a bringások az intenzív mozgás következtében a fokozott oxigénbevitellel párhuzamosan sokkal több káros anyagot lélegeznek be. A kerékpáros-szaküzletekben széles választékban kaphatók speciális bringás maszkok – amennyiben hosszú távon szeretnénk élvezni a nyeregben eltöltött időt és az egészségünket is óvni akarjuk, mindenképpen érdemes beszerezni ebből a kiegészítőből is.

A biciklizők helyzetének megkönnyítésére és normalizálására az államok döntéshozóinak támogatásával, új kerékpárutak létesítésével, a már több országban bizonyított nyilvános kerékpárkölcsönző standok felállításával s egyéb hathatós intézkedésekkel a kerékpározásban rejlő lehetőségek könnyebben elérhetők lesznek. Mi azonban ezen a téren alapos lemaradásban vagyunk.

A teljes cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.