A leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek

Nyár van. Tervezzük az üdülést, utazunk, a Balaton partján vagy a medence mellett élvezzük a csodálatos napsütést. Egészen addig, amíg beüt a láz. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek tüneteit, illetve kezelését – írja a gyogyzona.hu

Forrás: gyogyzona.hu2021. 07. 29. 10:41
null
Számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Melyiket kaphatja el gyermekünk? Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos – talán sok szülő meglepetésére – számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Az év bármely szakában meg lehet fázni (ebben a légkondi tud segíteni), bár bizonyos vírusok, például a rhinovírus, télen gyakoribbak.

Coxsackie-virusok

A Coxsackie-virusok azonban általában ebben az évszakban okoznak kéz-láb-száj fertőzést. Az ilyen betegségben szenvedő gyermekeknél láz és apró, fájdalmas sebek jelentkeznek a szájban, illetve kiütések jelenhetnek meg a kézen és a talpon. Csakúgy, mint más vírusok esetében, nincs más speciális kezelés, csak a tünetek enyhítése láz- és fájdalomcsillapítókkal, valamint rengeteg folyadék biztosítása a kiszáradás megelőzésére.

Enterovírusok és az echovírusok

Az enterovírusok és az echovírusok a tünetek széles skáláját okozhatják, a nagyon enyhétől a nagyon súlyosig. A gyermekeknél magas láz, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, kiütések és/vagy kötőhártya-gyulladás (szemvörösség) lehetnek. Ezek a vírusok súlyos betegségeket is tudnak okozni, ezért mindenképpen ajánlott szakember felkeresése.

Számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Melyiket kaphatja el gyermekünk?
Fotó: unsplash

Adenovírus

Az adenovírus egy másik olyan vírus, ami többnyire nyáron jelentkezik, így a nyári fertőző gyerekbetegségek közé sorolható. Az ebben a fertőzésben szenvedő gyermekeknél magas láz, torokfájás, kötőhártya-gyulladás és felső légúti tünetek alakulhatnak ki (ismerősen hangzanak?). Első ránézésre talán csak úgy tűnik, mint egy torokgyulladás, ezért mindig érdemes felkeresni a háziorvost, ha ezek a tünetek jelentkeznek a gyerekeknél.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.