Az energiaitalok előnye és hátránya

A különböző termékek hazánkban is népszerűek, s rövid távon valóban képesek javítani a teljesítményt, illetve csökkenteni a fáradtságérzetet, hosszú távú fogyasztásuk azonban inkább kellemetlenséget okoz – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 21. 16:55
null
A kutatás egyébként megállapította, hogy az energiaital a nőkre és a férfiakra is egyformán hat, ezen a téren nem volt szignifikáns eltérés Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokaknak kíséri edzését a különböző energiaitalok fogyasztása, ám az egészségünk szempontjából jobban járunk, ha természetesebb energiabomba után nézünk. Ilyen lehet a banán, a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tej, sőt mértékkel fogyasztva talán még a jó minőségű csokoládé is.

Az energiaitalok, elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően, valóban képesek növelni a fizikai és mentális teljesítőképességet, segítségükkel energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de számolni kell a kellemetlen mellékhatásokkal, az álmatlansággal, a magas vérnyomással vagy a fejfájással. Hosszabb távon a szív és érrendszernek sem tesz jót, nyugtalanságot okozhat, és nagyobb mennyiségben fogyasztva a koffein vízhajtó hatása miatt akár enyhe dehidratáltság vagy gyomorpanasz is jelentkezhet. És persze ne feledkezzünk meg, hogy a legtöbb készítmény viszonylag sok cukrot tartalmaz (ami az energia szempontjából persze nem hátrány), de lehet kapni cukormentes változatokat is.

A kutatás egyébként megállapította, hogy az energiaital a nőkre és a férfiakra is egyformán hat, ezen a téren nem volt szignifikáns eltérés
Fotó: PEXELS

A témában természetesen számos tudományos kutatás készült már, az egyik legtöbbet idézett, 2001-es vizsgálat szerint az energiaitalok rövid távon jelentősen javítják a memóriát, a reakcióidőt, a mentális és a fizikai teljesítőképességet. Profi kerékpárosokon 2009-ben végeztek egy felmérést, amelynek eredménye, hogy akik energiaitalt fogyasztottak, azoknak sokkal jobb volt az állóképességük.

Ugyanakkor a 2015-ben profi röplabdázókon végzett kutatás szerint három szettet játszva az energiaital sem javított szignifikánsan a játékosok teljesítményén – ez alapján tehát nehéz ítéletet mondani.

A British Journal of Nutrition 2014-ben 90 sportolón végzett kísérletében 53 férfit és 37 nőt két csoportra osztottak, az egyik energiaitalt, a másik koffein nélküli placebót kapott, majd egy óra múlva mindannyian végigdolgoztak egy hosszú, kimerítő edzést.

Bár az a csoport, amelyik energiaitalt kapott, 3–7 százalékkal jobban teljesített, sőt erősebbnek, energikusabbnak érezte magát, minden harmadik ember nehezebben aludt el este, másnap pedig fásultabb és idegesebb volt. Azaz a kisebb előnyt nagyobb hátrány követte.

A kutatás egyébként megállapította, hogy az energiaital a nőkre és a férfiakra is egyformán hat, ezen a téren nem volt szignifikáns eltérés.

Időnként tehát, mértékkel fogyasztva, hasznos is lehet, hosszabb távon, állandó fogyasztásra azonban senkinek sem ajánljuk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.