Az oregánó a konyhában sokkal több mint egy fűszer

Akár a kenyerünket ízesítjük vele, akár a pácunkat, akár a pizzánkat, tagadhatatlan, hogy az oregánó izgalmas ízutazásra hív minket. Ez egy aromás gyógy- és fűszernövény, amelyet a mediterrán konyhában már régóta használnak. Természetesen frissen fogyasztva a legjobb, nagyon jól illik a bárányhúshoz és a zöldségekhez. Emellett azonban számos egészségügyi hatással is büszkélkedhet – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 15. 14:28
null
Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:

Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.

Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.

Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír
Fotó: Pexels

Támogatja az egészséges szívműködést – Gazdag káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezáltal járul hozzá a szív egészségéhez.

Erősítheti a csontokat – Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint magnéziumot. Mindkét ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez.

Segíthet megszüntetni a székrekedést – Csak főzzünk teát néhány friss oregánólevélből, és igyuk meg. Sőt, akár az üdítőnkhöz is keverhetünk némi friss vagy szárított oregánót.

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk.
Fotó: Pexels

Megőrzi a bőr egészségét – Karotinoidokat tartalmaz, amelyek jellemzően a narancssárga ételekben találhatók meg, például a sárgarépában és a tökben. Ezek a növényi vegyületek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.

Támogatja az emésztést – Pozitívan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.

Hasznos paraziták ellen – A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az oregánóolaj különösen hasznos az emésztőrendszerben található paraziták ellen.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kisokos a fűszerekről: mikor, melyiket tegyük az ételbe?

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.

Rögtön mehetnek a fazékba

Ánizs, babérlevél, curry, csilipehely, édeskömény, fahéj, hagyma, kardamomtermés, koriandermag, kömény, kurkuma, mustármag, oregánó (szurokfű), szegfűbors, szegfűszeg, szemes bors, tárkony.

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyünk óvatosak, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnünk az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.