Emiatt jelent meg a köles Nyugat-Európában

A bronzkori szárazságra reagálva jelent meg a köles Nyugat-Európában a Plos One című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

Forrás: MTI2021. 02. 02. 14:54
null
Köles-mező Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köles a késő bronzkorban jelent meg a mai Franciaországban és Svájc nyugati részén élő emberek étrendjében. Az ellenálló gabona termesztése az Európában akkoriban uralkodó szárazságra adott válasz lehetett.

A bronzkort klímaváltozás, a népesség növekedése és a kereskedelmi kapcsolatok felvirágzása jellemezte. A Genfi Egyetem és a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem (UPF) régészei Nyugat-Svájcban és a franciaországi Haute-Savoie területén tucatnyi emberi és állati csontváz, valamint növénymaradvány alapján rekonstruálták, hogyan reagáltak az emberek ezekre a változásokra.

A fogak és csontok biokémiai elemzéséből kiderült, hogy míg a kora bronzkorban árpa és búza szerepelt az emberek ételei között, a késő bronzkortól már megjelent a köles is, ez az Ázsiából származó növény, amely főként száraz környezetben növekszik

– mondta Alessandra Varalli, az UPF kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A nem honos gabona termesztése a különböző kultúrák közötti kereskedelem felvirágzására utal.

Köles-mező
Fotó: flickr

Az újonnan behozott gabonafajok gyorsabban növekedtek és ellenállóbbak voltak a szárazsággal szemben. Ez a tudósok szerint fontos szerepet játszhatott az ellátás biztosításában és hozzá is járulhatott a népesség késő bronzkori növekedéséhez.

A nők, férfiak és gyerekek táplálkozása meglepően hasonló volt, a férfiak nem ettek több húst vagy tejterméket, mint a nők.

Meglepte a kutatókat az a felfedezés is, hogy nem fogyasztottak akkoriban halat az emberek, holott Nyugat-Svájc folyókban és tavakban gazdag.

A gluténmentes étrend körül még mindig sok a tévhit

A gluténmentes étrend körül még mindig sok kérdés és tévhit kering, amelyeket érdemes és persze fontos is tisztázni. Többek között azért, mert sokan azt gondolják, hogy ez egy fogyókúrás étrend, ezért kezdenek el gluténmentesen étkezni. Vagy esetleg divatból, hiszen erre is van példa. Ám a gluténmentes diéta ennél sokkal többről szól. Ebben a cikkben az egyik legnagyobb tévhitet romboljuk le, amelyben Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író lesz a segítségünkre – írja az Origó.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.