Ha így készíti, finom és egészséges lesz a paradicsomleves

A különleges, sűrített leves egy új dimenziója nyílhat meg azok előtt, akik ezt a receptúrát követik.

Juhász Attila
2020. 09. 18. 21:45
null
A paradicsom élettani hatása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul főzve még egészségesebb Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok mai felnőtt számára a régi iskolai menzák rossz tapasztalata miatt a paradicsomleves, valamiféle cukros-mázos, nagyon sűrű, édes ételt jelent, betűtésztával.

Ez már a múlté. Garantáljuk ugyanis, hogy amennyiben a lentiek szerint készíti el ezt a finomságot, akkor a paradicsomleves egészen különleges élvezetet jelent majd fogyasztója számára, ennek a különleges, sűrített levesnek egy új dimenziója nyílhat meg azok előtt, akik ezt a receptúrát követik, nem is beszélve arról, hogy kiváló élettani hatása miatt roppant egészséges.

Ezért egészséges étel a paradicsomleves

Miért is? Részben azért, mert a paradicsomnak nem nyersen, hanem főzve magasabb a tápértéke, mivel a vörös színét biztosító likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Ez a bizonyos likopin egészségmegőrző hatású, mások mellett csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.

A zeller kiváló vízhajtó tulajdonsága mellett ízletessé teszi ételeinket.

A levesbe betétként is használható hántolatlan barna rizs rendkívül jó hatással van az emberi emésztőrendszerre, de mérsékletes fogyasztása felesleges plusz kilóktól is megszabadíthatja szervezetünket. Magas rosttartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik alapköve.

A kora őszi időszakban a zöldséges standokon nem számít luxuscikknek a friss paradicsom, a legtöbb piacon 2-300 forintért beszerezhető kilója.

Kezdjük a leves készítését azzal, hogy mintegy 2 kg paradicsomot, 2 fej tisztított vöröshagymával és izlés szerinti mennyiségű sóval felteszünk főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje.

Felforrásig többször keverjük meg, majd miután felforrt, fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg teljesen pépessé nem válik.

Ezt követően sűrű szitán szűrjük és passzírozzuk át, így megkapjuk a levesalapunkat.

Maga az elkészítés úgy történjék, hogy némi olvasztott zsírban, vagy olajban kevés kukoricaliszt segítségével készítsünk egy zsemleszínű rántást, melyben, miután lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk egy evőkanálnyi csemege fűszerpaprikát.

Ezután felöntjük az előre elkészített paradicsom-sűrítményünkkel, visszahelyezzük a tűzhelyre és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Közben egy megtisztított egész zellert kockára vágva belehelyezünk, a zöldjét pedig apróra vágva tesszük hozzá. Némi vízzel vagy, ha igazán ínyencek vagyunk 100 százalékos paradicsom ivólével beállítjuk a levesünk sűrűségét, sóval, őrölt borssal ízesítjük, fűszerezzük. A betétje két maréknyi – lehetőleg barna – rizs.

A paradicsom élettani hatása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul főzve még egészségesebb
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Lassú tűzön, fedő alatt, gyakran megkeverve addig főzzük, míg a zeller és a rizs is megpuhul benne. A barna rizs puhulása kissé hosszabb időt vesz igénybe a hagyományos, hántolt fehér rizsnél, de megéri a türelmet.

Tálaláskor kínálhatunk hozzá barna cukrot és reszelt parmezánt.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.