Hasznos tanácsok a fenntartható túrázásért

Ha kirándulásaink, túrázásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány megoldást, amelyet a természetben igyekezzünk betartani – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 18. 8:15
null
Érdemes minőségi eszközöket vásárolnunk, mivel tartósabbak és javításuk is megoldható, lecserélésük helyett Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenntartható fejlődés (sustainable development) – ahogy az az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében szerepel – olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket.

A fogalom a túrázással kapcsolatban is alkalmazható, fenntartható túrázás alatt olyan természetjárást érthetünk, amely óvja a környezetet annak érdekében, hogy a jövő generációk is ugyanolyan minőségben járhassák be ugyanazokat az útvonalakat, ahogyan mi is tesszük. Ha kirándulásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az alábbi tippeket mindenképp igyekezzünk betartani.

Érdemes minőségi eszközöket vásárolnunk, mivel tartósabbak és javításuk is megoldható, ahelyett, hogy lecserélnénk azokat
Fotó: PEXELS

Kerüljük el a népszerű útvonalakat:

Lehet nagyon érdekesnek és izgalmasnak találjuk azokat az útvonalakat, ahol Facebook ismerősünk járt a múlt héten, és a fél ország posztolt már róla, jobban járunk, ha csendesebb helyre megyünk, amely nem szenvedi meg a turisták állandó rohamát.

Ezzel közvetve új útvonalakat is felfedezhetünk.

Maradjunk a kijelölt úton: Igyekezzünk mindig a turistautak kijárt nyomvonalán haladni. Ha magunk vágunk csapást az erdőben, kárt teszünk a természetben, ráadásul az egyenetlen terep miatt még sérülést is kockáztatunk.

Vigyük el szemetünket: Magától értetődő, sokan mégsem teszik meg. Az erdőben járva rengeteg üres csokoládés papírt, műanyag flakont vagy konzervdobozt látni, egy-egy népszerűbb teljesítménytúrán pedig szemeteszsákokat lehetne megtölteni az eldobált dolgokkal. Ha másokat nem is tudunk befolyásolni, magunkra mindenképp figyeljünk,

még az organikus szemetet is vigyük magunkkal és helyezzük el egy szemetesbe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Praktikus tanácsok vadkempingezőknek a túléléshez

A túrázás Magyarországon kellemes időtöltés, ám egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat szeretnének bejárni, hanem hosszabb ideig szeretnének ismerkedni a természettel – szerzőnk rövid „túlélőkisokost” állított össze – olvasható a CsupaSport cikkében.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzetet okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de sokszor a felszerelésen is sok múlik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.