Helyes táplálkozással az állandó fáradtság ellen

A sokoldalú, változatos étrend segít akkor is, ha úgy érezzük, hogy hiába alszunk eleget, mégis folyton eluralkodik rajtunk a fáradtság, valamint romlik a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. Kreisz Andrea dietetikus ad hasznos tanácsokat.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 10. 28. 12:02
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alvászavar, az állandó fáradtság, fáradékonyság testi és pszichés betegségek kísérőtünete is lehet, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ezért ha hosszabb ideje fennáll, érdemes a háziorvos segítségét kérni az ok felderítésében. Természetesen az alvászavar, a kimerültségérzés hátterében állhat helytelen, rendszertelen életmód is, hangsúlyozza a Diéta és Fitnesz dietetikus szakértője, Kreisz Andrea.

Fotó: Pexels

A rosszul összeállított étrend nem képes kellő energiával és tápanyaggal ellátni a szervezetet, hiányállapotot okozhat, ami rontja a teljesítményt, valamint rossz közérzethez vezet. A késő esti bőséges étkezés, serkentő hatású italok, alkohol fogyasztása rossz hatással van az alvásra, de a dohányzás, esti intenzív testedzés vagy a rendszertelen lefekvés-felkelés is mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Az egészséges táplálkozás és helyes életmód alapelveit követve feltölthető a szervezet energiával, tápanyagokkal és vitaminokkal:

  • Napi ötszöri, rendszeres, kiegyensúlyozott étrend javasolt.
  • Szervezetünk fő energiaforrásai a szénhidrátok, ezért az étrend gerincét a gabonafélék alkotják. A gyümölcsök, zöldségek kiváló vitaminforrások, a tejtermékekben lévő kalcium szintén segít a jó fizikai erőnlét kialakításában.
  • A reggelit soha ne hagyjuk ki! Aki rendszeresen reggelizik, annak fizikai, szellemi terhelhetősége jobb. A reggeli főleg alacsony glikémiás indexű fogás legyen, például teljes kiőrlésű kenyér sovány sajttal, zöldségekkel, kevés margarinnal.
  • A pihentető alvás érdekében lefekvés előtt két és fél-három órával már ne együnk, a vacsora pedig könnyen emészthető, kalóriában, zsírban, finomított cukorban szegény alapanyagokból készüljön!
  • Az alvásra jótékony hatással lehet az élelmiszerekben lévő triptofán, mely bőségesen található a tejben, joghurtban, túróban, banánban, szárított datolyában, a mézben és a zabban.
  • Érdemes hetente egyszer-kétszer ómega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat – pl. makréla, hering, tonhal – fogyasztani. Agyunk csaknem tíz százaléka ómega-3 zsírsavból áll, ezért jelentős hatással van a szellemi teljesítményünkre is. A halakon kívül a lenmagolaj, a repceolaj, a szójabab és a dió is jó forrása az ómega-3 zsírsavaknak.
  • Bár fáradtság ellen jó ötletnek tűnik koffeintartalmú italt inni, rendszeres fogyasztása egy idő után már nem a magasabb teljesítményhez kell, hanem hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk, így csak alkalmanként, mértékletesen érdemes fogyasztani.
  • Korábbi cikkünkben a cukorbevitel csökkentése mellett érveltünk: Íme öt nyomós érv, amiért érdemes akár teljesen elhagyni a cukrot az étrendünkből.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.