Így hat az allergiások emberekre a koronavírus

Megyénk egyik allergológusa mondott véleményt az allergia és a koronavírus tünetei közötti különbségről. Kifejtette azt is, van-e nagyobb aggodalomra okunk most, az allergiaszezon első fázisában járva – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a kemma.hu

Forrás: kemma.hu - mediaworks2021. 03. 23. 14:32
null
Az allergiások némileg jobban ki vannak téve a vírus veszélyeinek (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus három fő tünete a köhögés, a légúti nehézségek és a láz, de előfordulhatnak felső légúti tünetek is a betegeknél, mint például az orrfolyás. Ezek közül több jellemző az allergiásokra is – bár az lázzal nem jár, ez egy fontos tünet, ami alapján különbséget tehetünk. A szaglás elvesztése az allergiások és a Covid–19-el fertőzöttek esetében is előfordulhat, ilyenkor lehet hasznos lázat mérni.

A megyei szakember elmondta, már elérkeztünk az allergiás szezon első fázisához.

– A pollenszezon kezdetén a jelenleg fellelhető pollenek közül a két legagresszívebb, a kőris és a mogyoró pollenszórása már a közepes szinten van, emelkedését a hideg kissé lassítja – mondta dr. Viczián Magdolna allergológus, klinikai immunológus. Folytatta: most azonban fontos figyelni önmagunkat, hiszen a járványidőszak új helyzet elé állíthat mindenkit.

Az allergiások némileg jobban ki vannak téve a vírus veszélyeinek (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

A kérdés, miszerint az allergiások könnyebben megfertőződnek-e koronavírussal, kiemelt figyelmet kap.

– Követve a nemzetközi és hazai tapasztalatokat mindenképpen különbséget kell tennünk az allergiás és a Covid-fertőzés okozta tünetek között – figyelmeztet a szakember. Hozzátette, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az allergiás folyamatok tehát, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés nem mutat elszíneződést. A szakember kiemelte, hogy az allergia nem jár lázzal, általános rossz közérzettel, illetve diszkomfort érzéssel, mint a világjárvány.

Az allergológus szerint általában a megkezdett, szokásos allergiás terápia enyhíti a tüneteket. Javasolja, hogy a megkezdett terápiáját senki se hagyja abba.

– A helyileg alkalmazott orrspray, orrcsepp a nyálkahártya áteresztőképességét csökkenti, ami a vírus behatolását is csökkenti ezáltal Összegezve elmondta, általában is az javasolható mindenkinek, hogy a szokásos, bevált gyógyszerein ne változtasson.

A teljes cikk ITT érhető el.

Százezerből egy ember allergiás a vírus elleni oltóanyagra

Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban – számoltak be szerdán amerikai egészségügyi szakemberek, hangsúlyozva, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak.

A cikk ITT olvasható tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.