Kutyafajták, amelyek kedvelik és igénylik a túrázást

Minden kutya szeret kimozdulni a természetbe, de léteznek fajták, amelyeknek ez kifejezetten létszükséglet. Ha túrapartnert keresünk, érdemes körültekintően társat választanunk – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 11. 17:00
null
Rövid szőrű német vizsla Fotó: Harold Meerveld Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túrázni bármilyen kutyával lehet. Ha az állat kora és egészségügyi állapota nem akadályozza a mozgást, még azt sem nagyon kell figyelembe vennünk, milyen fajtát tartunk. A természetet mindegyik szívesen fedezi fel, az új szagok és az ismeretlen terep sokáig képes lekötni a figyelmet. Néhány kilométer folyamatos megtételére gazdája közelében már egy néhány hónapos törpetacskó is képes, persze arra érdemes figyelni, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű ivóvíz, valamint ha a kutya fáradni látszik, álljunk meg pihenni.

Amennyiben komolyabb teljesítménytúrákat tervezünk a jövőben, és azt szeretnénk, hogy arra négylábú társunk is elkísérjen, érdemes az alábbi fajtákból választani.

Szibériai husky

Szibériai huskey
Fotó: PIXABAY

Régebben munkakutyának tenyésztették, mert a szibériai fagyban is rendületlenül húzta a szánt, manapság azért jóval többen tartják házi kedvencként. A mozgás, a természet felfedezése a lételeme, bármikor készen áll a kalandra. A hosszabb távok meg sem kottyannak neki, vidáman menetel gazdája mellett. Vidám személyiségű, jól kijön a többi kutyával, közben éber és védelmező.

Ausztrál juhászkutya

Ausztrál juhászkutya
Fotó: FLICKR

Az ő eredeti munkája az állatok terelése, és ezt a világ több tájegységén a mai napig végzi. Hobbicélra is tartható ugyanakkor, intelligens, mozgékony kutyaként ismert, amely rengeteg agility és egyéb kutyáknak való sportban jeleskedik. Sportos testalkata, barátságos természete miatt kitűnő túrapartner, probléma nélkül bírja a többórás folyamatos gyaloglást, akár nehezebb terepen is.

Rövid szőrű német vizsla

Rövid szőrű német vizsla
Fotó: FLICKR

Az egész világon az egyik legismertebb vadászkutya, de ez nem jelenti, hogy csak a vad felkutatásakor és becserkészésekor érzi jól magát a természetben. Erőteljes testfelépítésű, élénk és érdeklődő természetű. Jól bírja a megerőltető sétákat, az időjárás változásai sem különösebben zavarják, órákat menetel mellettünk. Gazdájához erősen kötődik, társaságot kedvelő, emberekkel jól kijövő fajta.

Magyar vizsla

Magyar vizsla
Fotó: FLICKR

A fajta mozgásigénye már-már csillapíthatatlan, amire bizonyíték, hogy sokszor Lubics Szilviát is magyar vizslái kísérik futóedzéseire. Olyan túrát nemigen találunk, amelyen vizslánk jobban elfáradna vagy nehezebben bírná a kilométereket nálunk, talán csak a sziklásabb terepviszonyok okozhatnak neki fejtörést. Barátságos és szeretetteljes, mindig útra kész, egy magyar vizslával az oldalunkon egészen biztosan nem unatkozunk.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.