Meddig gyorsulhat az ember?

Sokakat foglalkoztató kérdés, vajon hivatalosan is megdőlhet-e a maratoni futás kétórás álomhatára, és ha igen, mikor. A férfiakat már csak száz másodperc választja el a százhúsz perces küszöbtől – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 11. 20:14
NN Mission Marathon at Twente Airport
A kenyai Eliud Kipchoge celebrates winning Fotó: ERIC BRINKHORST Forrás: EPA/ERIC BRINKHORST
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De mi kell ahhoz, hogy az álomrekord hivatalosan is megdőljön? Genetikai adottság, tudományos alapon kiválasztott edzésmódszer, megfelelő mentális felkészültség, netán egy jó futócipő? A kérdésre egy diagnosztikai szakember, egy hosszútávfutó és egy edző segítségével kerestük a választ.

Dr. Simon Angus, az ausztrál Monash Egyetem professzora arra a megállapításra jutott, hogy Eliud Kipchoge olimpiai és világbajnok hosszútávfutó 2:01:39-es, a 2018-as berlini maratonin futott hivatalos világcsúcsa 2032-ben szorítható majd le két perc alá, és a férfiak valaha futható legjobb ideje 1:58:05 lesz.

A derék kenyai 2019. októberében Bécsben nem hivatalosan megfutotta a csúcsot 1.59.40-nel.

Simon Angus azt is kijelentette, hogy a nők a kétórás határon kívül maradnak, 2:07:33-nál sohasem fognak jobbat futni, jelenleg a kenyai Brigid Kosgei 2:14:04-gyel a csúcstartó.

A kenyai Eliud Kipchoge celebrates winning
Fotó: EPA/ERIC BRINKHORST

Szabad-e kijelenteni, hogy a hölgyek sohasem jutnak az álomhatáron belülre, vagy hogy a férfiaknak mindig is elképzelhetetlen lesz – a ma még tényleg elképzelhetetlen – száz perc? Amikor jó száz évvel ezelőtt még éppen hogy három órán belül futottak a legjobbak, nyilván nem sokan hitték, hogy nemcsak öt vagy tíz perceket, hanem akár egy órát is le lehet faragni.

Szilágyi Tibor futóedző és teljesítménydiagnosztikai szakember szerint a férfiak esetében valóban reális a kétórás álomhatár átlépése, az emberi teljesítőképesség határa nem ismert.

A szakember szerint határaink sikeres feszegetésének egyik kulcsa a pszichés gátak áttörése.

„Amíg Sir Roger Bannister le nem futotta négy perc alatt az egy mérföldes távot, senki sem hitte el, hogy ez valaha megtörténhet. Miután átlépte az álomhatárt, a futókban átszakadt egy pszichés gát, aminek köszönhetően hamarosan számos versenyző megismételte a bravúrt” – magyarázta az 1954-es „gáttörést” a szakember.

Úgy tűnik, a mentális tényezők valóban kulcsszerepet játszanak a sebesség fokozásában és a rekordok megdöntésében. A különböző mentális technikák lényege, hogy megtanítsák a hosszútávfutókat a fájdalom elviselésére, kikapcsolják a külső fájdalomingereket, amelyek lassításra késztetik az embert. Halama Levente 6 órás ultrafutó magyar bajnok szerint stressz alatt nem lehet teljesíteni, hiszen rontja a teljesítőképességet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.