Miért fontos sportolni a várandósság alatt?

A Csupa Sport cikksorozatában minden héten megismerkedhetünk egy-egy hazai szabadidő-sportolóval, aki megosztja velünk, miért a futást választotta. A második részben Rajcsányi-Posch Evelint kerestük meg – írja a csupasport.hu.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 20. 11:37
null
A várandósság alatti torna segíthet a szülést követő regenerációban Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan sokan ismerik a kisgyerekek körében igencsak népszerű, mindig talpra álló játékbabát, a keljfeljancsit. A kifejezést olyan személlyel kapcsolatban használjuk, aki újra és újra leküzdi a nehézségeket, és rendre talpra áll. A Csupa Sport sorozatának első részében megismert Kiss-Francsics Ági után ezúttal Rajcsányi-Posch Evelint mutatják be, akire pontosan illik a kifejezés.

„Akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a futással, amikor 2011-ben Budapestre költöztem – emlékszik vissza a kezdetekre. – Bár mindig is egyedül futottam, a fővárosi futóversenyek hangulata és az adrenalinlöket, amelyet az ember verseny közben érez, arra sarkallt, hogy folytassam a futást, és hogy minél több kilométert gyűrjek le.”

2014-ben várandós lett, ezért orvosa javaslatára abbahagyta a futást. A sportolással persze nem állt le, és amíg tehette, úszni járt. Miután kislánya megszületett, újabb szünet következett, s otthoni tornával igyekezett levezetni energiáit, ám a kicsi körüli teendők nem engedték kiteljesedni. Mígnem aztán – amikor a baba már egyenesen tudott ülni – új lehetőség adódott életében.

A várandósság alatti torna segíthet a szülést követő regenerációban
Fotó: PEXELS

„Egyszer csak szembejött velem a babakocsis futás, amely kézenfekvő megoldásnak tűnt. A tizenegyedik kerületben laktunk, a Bikás parkhoz közel, amely remek terep a futásra. Ahogy telt az idő, egyre nagyobb távokat tettem meg, és a kislány is hamar hozzászokott a közös sportoláshoz. Olyannyira elszánt voltam, hogy 2016. áprilisában elindultam egy félmaratonin. Nem volt könnyű a felkészülés, de minden erőmmel azon voltam, hogy teljesítsem a távot.”

Rajcsányi-Posch Evelin egészségügyi problémái ekkor kezdődtek. Kisebb műtéten esett át, de a mihamarabbi gyógyulás reményében – orvosi felügyelet mellett – újra futócipőt húzott, és folytatta a felkészülést.

A kerékpározás az egyik legjobb belépő a hétköznapi mozgás világába
Fotó: PEXELS

Ez az időszak nagymértékben meghatározta a következő négy évet: három hasi műtéten és három nőgyógyászati beavatkozáson esett át.

„Teljesen megváltozott az életem, műtét, lábadozás, visszatérés, újabb műtét, újra lábadozás és sport – így ment egymás után. Szerencsére a kicsi, Izabella időközben kinőtte a babakocsit, így újra elkezdtem egyedül futni, de azt vettem észre magamon, hogy már nemigen volt bennem spiritusz. Megrekedtem a fejlődésben, és nem volt, aki segítsen az előrelépésben. Hogy változtassak ezen, kipróbáltam a terepfutást. El is mentem egy futóeseményre, amelyet egy bányában rendeztek, és bringaversenyen is indultam, azonban egy idő után éreztem, ezek sem hozzák meg a várt eredményt.”

2018-ban felkeresett egy nőgyógyász-specialistát, aki segített neki kideríteni, mi okozza a visszatérő egészségügyi problémáit. Kiderült, negyedik stádiumú endometriózisa és adenomiózisa van, és egy újabb, nagyobb műtét vár rá. Várólistára került, és tíz hónapot kellett várnia a beavatkozásra, de hogy ne romoljon az egészségi állapota, aerobedzéseket (úszás, kerékpározás) végzett, diétázni kezdett, és természetesen folytatta a futást.

A szabadidó sportolók esetében sokszor jelent gondot , hogy csak magukra hagyatkoznak és nem kérnek professzionális segítséget
Fotó: PEXELS

Ebben a rendkívül nehéz időszakban jött rá, hogy edzővel gördülékenyebb lenne a folytatás. Az ensportos Ruzsás Dáviddal folytatott közös munkának köszönhetően új világ nyílt meg előtte.

„Reggel négy húszkor keltem, hogy úszás után időben beérjek a munkahelyemre, de hétvégén is korán kezdődött a napom, hogy megcsinálhassam a hosszú edzéseket anélkül, hogy megbolygassam a család életét. Új lendületet kaptam, és azt a célt tűztük ki edzőmmel, hogy a műtétet követően minél gyorsabban épüljek fel, és a lehető leghamarabb visszatérjek a régi kerékvágásba. Két hónappal a műtét előtt még egy versenyt is beiktattunk, és részt vettem a tatai olimpiai távos triatlonversenyen. Jól sikerült, minden percét nagyon élveztem, ami természetesen a család támogatása nélkül nem sikerült volna.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A terhességi cukorbetegség kezelhető – A dietetikus válaszol

Dietetikus szakértőnktől, Somogyi-Kovács Anitától megtudhatja, hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség, illetve miként kezelhető a már kialakult diabétesz – olvasható a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.