Mikortól, mivel és hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

A szoptatás a csecsemők táplálásának és gondozásának biológiai módja. Vannak anyák, akik évekig képesek gyermeküket így táplálni, és vannak, akiknek csak néhány hónapig van teje. A hozzátáplálás kérdése ezért mindig aktuális téma.

Forrás: Mediaworks/feol.hu2021. 07. 23. 9:09
null
A hozzátáplálás kérdése mindig aktuális téma Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyermek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej ideális táplálék a csecsemő számára. Biztonságos, tiszta és olyan védőanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyermekkori betegséggel szemben. Az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, míg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja. Érdemes tehát a lehetőségekhez mérten minél tovább szoptatni.

5-6 hónapos kortól

A hozzátáplálást 5-6 hónapos korban javasolt elkezdeni. Nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a 6 hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálás az egészségre káros lenne, de arra sem, hogy kedvező hatással bírna (kivétel azok a csecsemők, akiknél magas a vashiány kockázata). Ami a hozzátáplálás gyakoriságát illeti, 5-6 hónapos korban napi 1-2 alkalom, 6-8 hónapos korban 2-3 alkalom, 9-12 hónapos korban 3-4 alkalom, míg 1 éves kor után 5 alkalom – 3 főétkezés és 2 kisétkezés – javasolt. A hozzátáplálás mellett folytatható a szoptatás. A bevezetésre szánt ételek adhatók szoptatás előtt vagy után. Kezdetben naponta kétszer 1-2 kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8-15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja. Kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya.

Mit adjunk és mit ne?

A zöldségek közül elsőként választható a sárgarépa, a cékla, a burgonya, a saláta, a sütőtök, a főzőtök, a gesztenye, a brokkoli, a mángold, a kelbimbó és a spárga. A csecsemő 8 hónapos korától kaphat kelkáposztát, karalábét, karfiolt, magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt. A spenót, sóska magas oxaláttartalma miatt csak hetente egy alkalommal ajánlott. Gyümölcsök esetében a szezonalitást figyelembe véve elsőként lehet bevezetni az almát, az őszibarackot, a sárgadinnyét, a meggyet, a cseresznyét, a hámozott szilvát, érzékenységnek megfelelően a körtét, a déligyümölcsöket, az avokádót. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk. Kezdetben csak kis mennyiségben adhatók az apró magvas, nehezen tisztítható, esetleg táplálékintoleranciát kiváltó (például eper, málna) gyümölcsök.

A hozzátáplálás kérdése mindig aktuális téma
Fotó: Pixabay

A hús, a máj és a hal korai bevezetése a későbbi életkorokban jó testi fejlődéshez és jobb kognitív funkciókhoz, képességekhez vezet. Ezért naponta vasban gazdag hús, hetente 1-2 alkalommal hal adása javasolt. A vashiány megelőzése céljából a főzelék kiegészíthető jól felszívódó vasat tartalmazó hússal (például nyúl, sertés, borjú), májjal, hallal, de csirkemájat csak hetente egyszer kaphat a baba. Tojást betöltött 4 hónapos kortól lehet adni, de esetleges allergizáló hatása miatt ne kapjon a pici egyszerre nagyobb mennyiséget. Nyers tojást vagy abból készült ételt (például házi majonéz, csokoládé mousse) tilos adni a csecsemőnek! Tejtermékek esetében a napi ajánlott mennyiség maximum 100-125 ml natúr joghurt, kefir – gyümölcsökkel, gabonafélékkel együtt. Túrót, reszelt sajtot a főzelékek kiegészítésére vagy gyümölcspüréhez keverve naponta két alkalommal 100 milliliterenként 1 kávéskanálnyi mennyiségben javasolt. Tehéntej 6 hónapos kortól adható, de naponta legfeljebb 100 ml, amit szilárd táplálékokkal együtt kínálunk. Az első életévben a rendszeres és nagyobb mennyiségű tehéntej fogyasztása – mivel vashiányhoz vezethet – tilos a kisgyermek számára.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Fűszerek, gyógynövények, gyomok: immunerősítés a kert kincseivel

Sok növény igazi gyógyszerré válhat, ha tudod, melyik mire való. Íme néhány természetes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és egyéb csodaszer a kertből.

A legtöbb fűszerből és gyógynövényből készíthető kenőcs, tea és egyéb főzetek, melyek a hatóanyagok koncentrált formáinak köszönhetően fokozott intenzitással küzdenek a kórokozók ellen. Az alapanyagok többsége azonban nyersen is felhasználható. Az alábbi néhány növény könnyen beszerezhető és egyszerűen alkalmazható, ha kevésbé súlyos panaszokat szeretne kezelni.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.