A legtöbb fűszerből és gyógynövényből készíthető kenőcs, tea és egyéb főzetek, melyek a hatóanyagok koncentrált formáinak köszönhetően fokozott intenzitással küzdenek a kórokozók ellen. Az alapanyagok többsége azonban nyersen is felhasználható. Az alábbi néhány növény könnyen beszerezhető és egyszerűen alkalmazható, ha kevésbé súlyos panaszokat szeretne kezelni.
Fokhagyma
Az egyik legjobb természetes antibiotikum. Csökkenti a gyulladást és kiirtja a baktériumokat a szervezetből. Külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Kísérletek bizonyították, hogy a rákos sejtek szaporodásáért felelős enzimek aktivitását jelentősen csökkenti a fokhagymakivonat alkalmazása.

Fotó: Pixabay
Csilipaprika
Azontúl, hogy a csili serkenti az emésztést, legnagyobb erénye, hogy fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően még a komolyabb, krónikus panaszokkal is elbánik. Magas vitamintartalma erősíti az immunrendszert, ezért télen-nyáron érdemes fogyasztani.
A teljes cikk ITT olvasható tovább.