Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSzerencsétlen Budapest a koszban fürdik.
Ez történt 100 éve
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/ez-tortent-100-eve/karolyi-mar-a-haboruban-az-ellenseggel-jatszott-ossze-10040687/

Károlyi már a háborúban az ellenséggel játszott össze

Ez történt száz éve
Kényszerűségből betiltják az irredenta szervezeteket, hogy kifejezzük a békediktátum betartásának szándékát. Windischgraetz herceg azzal vádolja Károlyi Mihályt, hogy már a háborúban az ellenséges hatalmakkal működött együtt. Kolozsvárott megalakul a Magyar Szövetség. Nagyváradi gyűlésüket a román prefektus a rabbik és a zsidók csatlakozása miatt tiltja meg.

A magyar kormány kényszerűségből példátlanul fegyelmezett, önkorlátozó döntést hoz, amikor július elején feloszlatja az irredenta szervezeteket. A Pesti Hírlap 6-i számában olvasható: „A belügyminiszter a mai napon Budapest székesfőváros polgármesteréhez intézett […] rendeletével a Felvidéki Ligát, a Délvidéki Ligát, a Védőligák Szövetségét és az Erdélyi Székely-Magyar Szövetséget feloszlatta, a Megszállott Törvényhatóságok Központi Irodáját pedig megszüntette, tekintve, hogy a társadalmi egyesületek célkitűzései, valamint az alapszabályaikban foglalt rendelkezések egy része ellentétben állott a trianoni béke közeli életbeléptetése által teremtett helyzettel. […] E belügyminiszteri rendelkezés és annak folyamatban levő végrehajtása ismét nyilvánvalóvá teszi, hogy Magyarország Európa közepén, a vele szemben tanúsított igazságtalan bánásmód dacára a béke, a rend és konszolidáció biztos tényezője, mely minden nyugtalanság szítását saját elhatározásából akadályozza meg. Magyarország az irredentizmusnak még a látszatát is kerülni akarja, hogy tarthatatlanná váljék minden ily irányú vádaskodás, mely ürügyet szolgáltathatna egyes szomszédaink között a Magyarország ellen megkötött szövetségi szerződések megindokolására.”

A Világ 5-én A miniszterelnök váratlan látogatása Nagyatádinál címmel számol be arról, hogy gróf Bethlen István minden előzetes bejelentés nélkül felkeresi a kisgazdapárt vezetőjét, Nagyatádi Szabó Istvánt. „Gróf Bethlen István miniszterelnök ma délután meglátogatta lakásán Nagyatádi Szabó István földművelésügyi minisztert, akivel beható tanácskozás tárgyává tették mindazokat a mozgalmakat, amelyek izgalomban tartották a politikai köröket. A miniszterelnök körülbelül egy fél óra hosszat időzött Nagyatádinál és ez idő alatt sikerült a kisgazdapárt vezérével olyan megállapodást létesíteni, amely minden valószínűség szerint ki fogja elégíteni a pártokat. Bethlen rámutatott arra, hogy Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy a vagyonváltság-javaslatot még a nyári szünet előtt letárgyalják. […] Bethlen ezért arra kérte Nagyatádit, hasson oda, hogy a képviselők ne ragaszkodjanak a vagyonváltság tárgyalásának elhalasztásához. Ezzel szemben a kormány kész a sajtójavaslatot levenni a napirendről és csak a nyári szünet után a nemzetgyűlés elé terjeszteni. Nagyatádi Szabó István kijelentette, hogy a maga részéről mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a képviselők és a kormány között felmerült konfliktus békés elintézést nyerjen.”

Nagy vihart kavar Windischgraetz Lajos herceg felszólalása a parlamentben. A Pesti Napló 7-én úgy ír erről A Károlyi-féle hazaárulás a Házban címmel: „Windischgraetz Lajos herceg személyes megtámadtatás címén kijelenti, hogy ő már 1917-ben tudott arról, hogy Károlyi-párti politikusok olasz és francia körökkel tárgyaltak. A piavei csata után a német főhadiszálláson II. Vilmos császár figyelmeztette őt arra, hogy a német vezérkar tudomása szerint Magyarország forradalmasítására törekszenek. A német vezérkar Konsten őrnagy vizsgálatai alapján megbizonyosodott afelől, hogy Károlyi Mihály pénzt kapott.” Arról is beszél: „Mikor 1918 őszén Svájcban járt, a franciák előtte roppant csodálkoztak azon, hogy Magyarország kezébe tette le sorsát. A franciák akkor már tudták, hogy Károlyi Szovjet-Oroszországgal áll összeköttetésben. […] Károlyi három ízben küldött memorandumot Svájcba. Az egyikben azt mondja, hogy »nekünk nem áll érdekünkben megtartani azokat a határokat, amelyek éppoly igazságtalanok, mint amennyire ellenkeznek a magyar faj fejlődésének érdekeivel.« […] A függetlenségi képviselők tagadják a hazaárulást, de Franciaországban nem tagadják. Itt van Marius Muthe képviselő interpellációja, amelyben elismeri, hogy Károlyi a hármas szövetség ellen dolgozott.” Bethlen István miniszterelnök úgy reagál: „Windischgraetz Lajos hercegnek kötelessége, hogy világosságot derítsen erre az ügyre. Ennélfogva felszólítja, bocsássa a kormány rendelkezésére azokat az adatokat, amelyek birtokában vannak és ígéri, hogy az eljárást rögtön megindítja. Amennyiben bűnt követtek el, a törvény teljes szigora szerint bűnhődni fognak.”

Windischgraetz Lajos herceg Fotó: Wikipédia

A Pesti Hírlap 7-én vezércikket szentel a témának. „A felhozott vád alapján Károlyi Mihály hónapokon át összeköttetésben állott a velünk háborút folytató ellenséggel. Alkudozott vele. Jelentéseket küldött neki. Ajánlkozott, hogy lázadást szít idehaza a törvényes kormány ellen. Elárulta belső titkainkat, s ezáltal könnyebbé tette az ellenségnek, hogy rajtunk győzedelmeskedjen, s árulója lett azoknak a fiainknak, akik a vesztett csaták következtében halált szenvedtek a harcmezőn. S felajánlotta az ellenségnek még azt is, hogy még országunk megcsonkítása árán is hajlandó lesz a vele való békekötésre közremunkálni. Mind olyan bűnök ezek, melyeknek mindegyikéért a megérdemelt büntetés: a kötél.”

Az Est 5-én hírül adja: „Erdélyben megalakult a Magyar Szövetség.” Mint beszámolnak róla: „Erdély magyarsága az anyaországtól való elszakításának negyedik évében megkezdte szervezkedését. Erdély magyar vármegyéinek népe megalakította a Magyar Szövetséget. A szervezkedést Kalotaszeg magyarsága kezdte meg. […] Nagy jelentőségű volt a magyarság szervezkedésében a június 29-én megtartott dicsőszentmártoni népgyűlés, amelyen a Magyar Szövetség Küküllő megyei magyarsága bontott zászlót. A népgyűlésre már az előtte való napon százával érkeztek kocsin, vonaton, gyalog a harmadrészben magyar megye falvainak lakosai.” Dr. Gyárfás Elemér, a szövetség központjába választott volt főispán beszédet mondott. „Isten örök törvényekkel kormányozza a nemzeteket és úgy tesz csodát, hogy önbizalmat, életerőt ad a lelkekbe. Bármi történt és bármi történjék, bármit veszítettünk el eddig és bármilyen szenvedések várjanak még ránk, nem fogunk elpusztulni, ha hiszünk magunkban és bízunk egymásban, ha mindnyájan egy akarattal dolgozunk.”

Július 9-én Az Est már arról tudósít, hogy Kolozsváron ténylegesen is megalakult a Magyar Szövetség és Báró Jósika Samut, a magyar főrendiház volt elnökét kérte föl az elnöki tisztségre. Mint kiderül, Nagyváradon a gyűlés megtartása akadályokba ütközött. „A kérvény aláírói közt szerepelt a város és vármegye magyarságának minden tényezője. Gróf Széchényi Miklós püspök és Karácsonyi kanonok mellett […] ott szerepelt a két váradi zsidó hitközség főrabbija is, dr. Kecskeméti Lipót és Fuchs Benjámin, egész sereg zsidó aláíróval együtt. Ebbe kapaszkodott bele a nagyváradi prefektus, aki úgy látszik, nem jó szemmel nézi, hogy Nagyvárad magyar társadalma felekezeti különbségre való tekintet nélkül egységes”, s határozatban tiltotta meg, hogy a szerinte külön nemzetiséghez tartozók együtt szervezkedjenek. Az Est értékeli a diszkriminációt. „A határozat indokolása úgy állítja be Nagyvárad zsidó vallású magyar társadalmának csatlakozását, mintha az a keresztény vallású magyarság mozgalmával érdekellentétben volna, s mintegy kényszeríteni igyekszik a váradi zsidóságot, hogy a magyarságtól külön szervezkedjék. Nagyvárad lakossága azonban – felekezeti különbség nélkül – egyelőre inkább lemondott a szervezkedő közgyűlés megtartásáról.”

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Diadal

Kettős magyar győzelem a királyi számban! + videó
Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmet szerzett K–1 1000 méteren!

JOBBIK–DK-PAKTUM

Gyurcsány és Jakab előre leosztották a lapokat
Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc „akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai showműsoráról” Jakab Péter mesterkélt közelségét.
Szőke Alex elvesztette a bronzmeccset
Szőke Alex a 97 kg-os súlycsoportban 9-0-ra kikapott a lengyel Tadeusz Michaliktól a bronzmeccsen, így ötödik lett.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Aktuális

Cukkinis-csirkemelles ragu, ha valami izgalmasra vágyunk
Tálalhatjuk önmagában, de rizs, barna rizs vagy quinoa is illik hozzá.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!