Márki-Zay legyen következetes, ha a mondásomat idézi

Fel kellene lépnie a balliberális oldal látványos korrupciós ügyleteivel szemben, és követelnie kellene a következményeket.

2021. 12. 17. 7:16
MÁRKI-ZAY PÉTER
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (független) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay már többször idézte a szállóigévé vált mondásomat, mely szerint Magyarország egy következmények nélküli ország, és ő ezen akar változtatni. Rendben, csak egy a baj: akkor fel kellene lépnie a balliberális oldal brutálisan látványos korrupciós ügyleteivel szemben, és követelnie kellene a következményeket.

Ha ezt nem teszi, akkor hiteltelen a próbálkozás.

Az Indexnek adott interjújában így fogalmazott: „Annak idején a fideszes Fricz Tamás fogalmazta meg azt, hogy Magyarország egy következmények nélküli ország. Igaz, nem a Fidesz-kormány alatt tette, de ebben igaza volt. Én személy szerint erre a problémára vezetem vissza azt, hogy ma Magyarország az egész Európai Unió legkorruptabb országa, hogy itt halnak meg a legtöbben a Covidban, és hogy itt él a legtöbb szegény ember. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, az kell, hogy ne lehessen következmények nélkül lopni.”

Ehhez képest mit tesz Márki-Zay?

A Városházán zajló korrupciós rendszer felgöngyölítésére immáron elindultak a nyomozások, házkutatásokat is tartottak, megalapozott a gyanú, hogy a fővárosi ingatlaneladások ügyében „jutalékos rendszerben” zajlik a közpénzek lenyúlása, magán- és vélhetően pártzsebekbe való vándorlása. A vád befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, csalás, hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés. Bár a tettes ismeretlen, de az Anonymus hangfelvételei alapján világos, hogy kik lehetnek érintettek a botrányban: Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – mindketten Bajnai Gordon kormányában államtitkárok (!) voltak –, Barcs Balázs, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetője, Berki Zsolt, aki a pénzügyi „összekötő” volt, valamint Gransperger Gyula, aki már régóta Bajnai Gordon bizalmi embere. 

És természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, a további szereplőket remélhetőleg megismerjük a nyomozások eredményeképpen. 

És mindezt hogyan kommentálja Márki-Zay?

Nevetségesen, úgy, ahogyan Karácsony Gergely.

Elfogadta és hangoztatja a baloldal által kínkeservesen kiizzadott, magyarázatnak szánt kabaréba illő mantrát, mely szerint a Városházát a Fidesz akarja valójában megvenni, ami a jó Putyin–Orbán-kapcsolatból levezethető, és még azt is állította, hogy Bajnai Gordon a hangfelvételeken semmi terhelőt nem mondott… Persze, pusztán csak annyit, hogy rengeteg cápa (értsd: ballib párt) úszkál a tóban, és mindegyik a részét követeli. „Ez a realitás, ez így működik – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Van itt még kérdés? 

Már többször leírtam: a megalapozott gyanú fennáll, a főpolgármesternek távoznia kell, a közgyűlésnek pedig fel kell oszlatnia önmagát. Ezek lennének az adekvát, arányos és a demokratikus normáknak megfelelő politikai következmények. 

És akkor jön slusszpoénként a még mindig nem lemondott Karácsony Facebook-bejegyzése, amit szerintem a hülyeségek és baromságok Guinness-rekordjaként kellene számon tartani.

Idézem, mert klasszikusokat csak szó szerint szabad: „…ennek a lejárató kampánynak az összes szereplője a Fideszhez köthető, ők beszélnek egymás közt, mi ezeket az embereket nem ismerjük, soha nem is láttuk őket, velük soha semmiről nem tárgyaltunk.”

…most nyeltem egyet.

Igen, Geri, igen! Az összes szereplő, akit hallunk a felvételeken, „echte” fideszes! Mint például Bajnai Gordon, igaz? Vagy Barts Balázs, igaz, Geri? Vagy a már régóta baloldalra átlovagolt Gansperger, igaz, Geri? Vagy a többiek, akik megszólalnak, s egyértelműen „körön belül” vannak, színtiszta fideszesek, igaz, Geri?

Komolyan mondom, már ez a bejegyzés önmagában is bizonyítja Karácsony totális alkalmatlanságát – a tengernyi más baklövése mellett.

Ha valaki tehát komolyan következményeket akar, mint ahogy Márki-Zay önmagáról állítja, de nincs érdemi mondandója a Városháza kapcsán, az nem hiteles politikai szereplő.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.