Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Veszprém: morális figyelmeztetés a Fidesznek

Azt gondoltam: bár a Fidesz sokat veszített a népszerűségéből az utóbbi időszakban, a baloldal mégsem nyerhet Veszprémben.

2015. 02. 23. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz-vereség elsődleges és konkrét kiváltó oka, hogy a jobboldali szavazók egy jelentős része otthon maradt, nem adta le voksát kedvenc pártjára (pártszövetségére), mint ahogyan azt megtette tavaly három alkalommal is.

Ez azért egyértelmű, mert az előzetes közvélemény-kutatások – a részleges visszaesés ellenére is – még mindig a Fidesz magabiztos előnyét mutatták a többi párttal szemben, s ehhez hozzátehetjük, hogy még a legutolsó helyi, veszprémi felmérés is a Fidesz-jelölt mintegy hatszázalékos előnyéről számolt be Kész Zoltánnal szemben.

Vagyis, szó sincs arról, hogy a jobboldali szimpatizánsok száznyolcvan fokos fordulattal átálltak volna a baloldali vagy a többi jelölt mellé. Nem: távolmaradásukkal küldtek üzenetet a Fidesz felé.

De mi ennek az üzenetnek a lényege?

Megítélésem szerint elsősorban erkölcsi természetű üzenetről van szó: arról, hogy a jobboldali szavazók úgy érzik, a kormány lépései, megnyilvánulásai és cselekedetei az önkormányzati választások óta gyakran eltérnek e szélesebb szavazói bázis ízlésétől, igényeitől, elvárásaitól. Másképpen fogalmazva, bizonyos űr támadt a jobboldali politikai elit és a jobboldali választók között, s ez bizalomvesztéshez vezetett.

Rögtön hozzá kell tennünk, a realizmus szellemében: ez a bizalomvesztés egyfelől csak részleges, hiszen nem érinti a törzsszavazói bázist, akik minden időben és minden helyzetben kiállnak a Fidesz és az Orbán-kormány mögött. Másfelől, a félig elvesztett bizalom visszaszerezhető, tehát nem egy visszafordíthatatlan folyamatról van szó.

A korábbi bizalom visszaszerzéséhez viszont most már egyértelműen arra van szükség, hogy a Fidesz vezérkara kegyetlen őszinteséggel nézzen szembe a váratlan, és ráadásul nagyarányú vereséggel.

Szembe kell nézniük olyan kérdésekkel, mint:

• Az önkormányzati választások óta megfigyelhető, a kormányzati munkában tapasztalható elbizonytalanodás, időnkénti kapkodás, döntések túl gyors meghozatala, majd azok visszavonása, módosítása stb. Nagyon nem szerencsés, hogy ha egyes törvénytervezetekről – lásd drogtörvény tervezete – utólag kiderül, azok pusztán azért fogalmazódtak meg, mert a politikai vegykonyhában úgy vélték: a jobboldali, keresztény választópolgárok, akik ugyebár nem szeretik a drogfogyasztást, s a gyereküket féltik tőle, minden további nélkül egyet fognak érteni a kötelező drogteszttel; ez által pedig jó pontokat lehet szerezni a jobboldali szavazóknál. Igen ám, csakhogy a jobboldali szavazó nem ilyen primitív egyszerűséggel gondolkodik, és nem is szabad ilyen lekicsinylően közeledni feléjük, mert ez ráadásul sértő is számukra.

• A jobboldali, keresztény és nemzeti beállítottságú szavazók elvárják, hogy az ő pártjukon és kormányzatukon belüli viták és konfliktusok normálisan, a polgári erkölcsöket betartva, egymás személyiségét tiszteletben tartva zajlódjanak le, lehetőleg kompromisszumokkal és kiegyezésekkel. A baloldali pártok többek között éppen azért elfogadhatatlanok a fideszes szavazóbázis számára, mert a hatalmon és a pénzen való marakodás minden morális gát nélkül mutatkozik meg náluk és zülleszti őket. Ha azonban azt tapasztalják, hogy a saját pártjukon belüli viták nem éppen a nemes polgári erények mentén zajlanak, akkor elbizonytalanodnak és inkább háttérbe húzódnak – például a veszprémi választások napján is.

• A törzsszavazókon kívüli, szélesebb jobboldali szavazóbázisnak szüksége van arra, hogy ha lényeges változás van a külpolitikai vagy belpolitikai irányvonalban, akkor ezeket a változásokat a táboron belül hosszas előkészítés, vita, elméleti magyarázatok előzzék meg. Az olyan nagyszabású változást, mint a keleti nyitás, s ennek egyik „főcsapásaként” a Putyinnal való együttműködés elmélyítése, nem olyan könnyű feldolgozni azoknak a polgári köröknek és polgári középosztálynak, akiknek az egész élete – ráadásul nagyon is érthető személyi okokból – sok esetben a szovjetekkel szembeni ellenérzések és utálat jegyében telt el. A polgári szavazók tényleg nem birkák, nem lehet őket „csak úgy”egyik irányból a másikba terelni. Igen, a jobboldali, a polgári Magyarországban hívő embereket nem lehet eltántorítani az értékalapon álló, demokratikus, a választók véleményére figyelő, a nemzeti szuverenitást minden fölé helyező politikai irányvonaltól.

Tehát a jobboldali választói bázis veszprémi távolmaradása döntően erkölcsi, értékalapú figyelmeztetés a Fidesz és az Orbán-kormány felé. Márpedig ezt a figyelmeztetést nem pragmatikus, hatalomtechnikai, hanem csakis erkölcsi és értékalapon lehet megfogadni és feldolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.