A jó bornak is árt a globális felmelegedés

A bortermelők nagy mértékben ki vannak szolgáltatva az időjárás megváltozásának, mivel a szőlő sokkal érzékenyebb a napsütés és csapadék mennyiségére, mint más növények. Egy fiatal olasz bortermelő, Silvia Altare szerint a jó borért 90%-ban az időjárás a felelős.

Világgazdaság
2003. 12. 13. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Altare család szőlője Milánótól – ahol éppen e héten zajlik az EU klímaváltozással kapcsolatos konferenciája – nem messze fekszik, az Alpok lábainál. Évszázados családi hagyományt fenntartva művelik szőlőjüket és készítik a kitűnő Barolo bort. Az idén azonban kénytelenek voltak új módszert – különleges hűtési és erjesztési eljárást kidolgozni, hogy a perzselő nyár és a kevés csapadék ellenére is a megszokott legyen a bor minősége és íze. Ezen a páratlan mikroklímájú és termőföldű vidéken is szembe kell nézniük a gazdáknak a globális felmelegedés okozta változásokkal, és új módszereket kell kifejleszteniük, hogy a Barolo ne tűnjön el végleg a borok világából.(BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.