időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

A jó bornak is árt a globális felmelegedés

Világgazdaság
2003.12.13. 08:56

A bortermelők nagy mértékben ki vannak szolgáltatva az időjárás megváltozásának, mivel a szőlő sokkal érzékenyebb a napsütés és csapadék mennyiségére, mint más növények. Egy fiatal olasz bortermelő, Silvia Altare szerint a jó borért 90%-ban az időjárás a felelős.

Az Altare család szőlője Milánótól – ahol éppen e héten zajlik az EU klímaváltozással kapcsolatos konferenciája – nem messze fekszik, az Alpok lábainál. Évszázados családi hagyományt fenntartva művelik szőlőjüket és készítik a kitűnő Barolo bort. Az idén azonban kénytelenek voltak új módszert – különleges hűtési és erjesztési eljárást kidolgozni, hogy a perzselő nyár és a kevés csapadék ellenére is a megszokott legyen a bor minősége és íze. Ezen a páratlan mikroklímájú és termőföldű vidéken is szembe kell nézniük a gazdáknak a globális felmelegedés okozta változásokkal, és új módszereket kell kifejleszteniük, hogy a Barolo ne tűnjön el végleg a borok világából.(BBC)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.