időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Piacot teremtenének a magyar élelmiszereknek

BL
2011.10.25. 21:02

Új szalámiérlelőt és felújított vágósort adtak át kedden a Kométa '99 Zrt. kaposvári húsüzemében.

Az ünnepélyes átadáson az államtitkár kiemelte: „A mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa '99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és adjunk esélyt a családok boldogulására.” A Kométa '99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt – hangsúlyozta Kardeván Endre, hozzátéve: a cég 600 embernek ad munkát, s ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

Átadták a Pikker Kft. 1,2 milliárd forintból épült húsüzemét a baranyai Bólyban kedden. A húsz évvel ezelőtt alakult magyar tulajdonú és Mohácson vágóhidat működtető vállalkozás a 400 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően már nemcsak tőkehúst, hanem minőségi húskészítményeket is elő tud állítani. Ehhez 90-ről 160-ra növeli alkalmazottainak létszámát, és az évi 70-80 ezer helyett 100 ezer sertés feldolgozását tervezi.

Az államtitkár az ágazattal kapcsolatos törekvésekről szólva közölte: a kormány határozott szándéka, hogy hatmillióra emelkedjen a sertések száma az országban. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca elkészítette a sertéságazati stratégiát, melynek célja a sertéstenyésztés stabilizálása és növekvő pályára állítása. Ezzel párhuzamosan piacot kell teremteni a jó minőségű magyar élelmiszereknek – hangoztatta Kardeván Endre, megjegyezve: első intézkedéseik között volt a silány minőségű élelmiszerek beáramlásának megakadályozása a magyar piacra, előnyös helyzetbe hozva ezzel a hazai élelmiszer-termelőket.

A korszerű, eredményes sertéstenyésztésben és -tartásban egyaránt szükség van a háztáji kistermelőkre, a közepes- és a nagyüzemekre – szögezte le az államtitkár, aki – elsősorban a kistermelők figyelmébe ajánlva – a késztermékek előállításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy lehetőleg minden településen legyen helyi gazdapiac, ahol egészséges, jó minőségű magyar élelmiszereket lehet vásárolni – mondta, emlékeztetve arra, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy januártól könnyebben lehessen helyi piacot nyitni és működtetni. Kardeván Endre komoly sikerként említette azt is, hogy a helyi termékeket ma már egyszerűbben be lehet vinni a közétkeztetésbe.

A Széchenyi-kártya bevezetésével a kormányzat új lehetőséget biztosít az ágazat fejlesztéseinek finanszírozásához – mondta az államtitkár, jelezve, hogy az első Széchenyi-kártyát Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön adja át a parlamentben az első igénylőnek.

Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre, amelyhez közel egymilliárd forint támogatást nyertek el. Mint a hazai húsipar legfontosabb szereplőinek egyike, folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy piaci pozíciójukat megszilárdítsák, valamint jelentősen hozzájáruljanak az ágazat további, illetve a dél-dunántúli régió fejlődéséhez. A húsüzem évente 800 ezer hazai gazdálkodótól vásárol sertést.

A hatékonyság növelése kiemelten fontos a vállalat számára – hangoztatta a jelentős hazai és külföldi piaci részesedéssel bíró cég vezetője, egyúttal azt is hangsúlyozva, hogy a fejlesztések során nem csupán a hatékonyság növelésére fordítanak kiemelt figyelmet, hanem az energiafelhasználás csökkentésére is. Példaként a több mint 400 millió forintos pályázati támogatással megépült új szalámiérlelő részleget említette, mely nem csupán 30 százalékkal javította a vállalat gyártókapacitását, de a zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználását is jelentősen csökkentette. A következő, jelenleg folyamatban lévő saját szennyvízüzem és kazánház kialakításával pedig a környezet terhelését mérséklik.

Giacomo Pedranzini kitért arra is, hogy a kaposvári önkormányzattal, a Kaposvári Egyetemmel, valamint több helyi élelmiszer-ipari vállalkozással közösen kidolgoztak egy programot, melynek célja egy élelmiszer-ipari központ létrehozása, valamint a sertések számának növelése a Dél-Dunántúlon.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere – az ügyvezető által elmondottakhoz kapcsolódva – a hároméves előkészítés után elindult Kaposvári Élelmiszeripari Program további fontos céljaként említette, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, garantáltan egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot. „Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, azzal munkahelyeket teremtenek Kaposváron” – hangsúlyozta a polgármester.

A kizárólag sertéshúst feldolgozó Kométa '99 Zrt. a több mint fél évszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja. A vállalat árbevétele 2010-ben megközelítette a 20 milliárd forintot. Magyarországon valamennyi vezető kereskedelmi lánc a partnerük, termékeik szinte minden üzletben megtalálhatók, és exporttevékenységük is jelentős. Termékeik mintegy 30 százalékát hozzávetőleg 20 országban – elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Németországban – értékesítik. 2005 óta a Kométa több termékére minden évben felkerül a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy. Törekvéseinek elismeréseként az idén másodszor is elnyerte a Superbrands-, valamint első alkalommal a Business Superbrands-díjat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.