Az ünnepélyes átadáson az államtitkár kiemelte: „A mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa '99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és adjunk esélyt a családok boldogulására.” A Kométa '99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt – hangsúlyozta Kardeván Endre, hozzátéve: a cég 600 embernek ad munkát, s ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.
Átadták a Pikker Kft. 1,2 milliárd forintból épült húsüzemét a baranyai Bólyban kedden. A húsz évvel ezelőtt alakult magyar tulajdonú és Mohácson vágóhidat működtető vállalkozás a 400 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően már nemcsak tőkehúst, hanem minőségi húskészítményeket is elő tud állítani. Ehhez 90-ről 160-ra növeli alkalmazottainak létszámát, és az évi 70-80 ezer helyett 100 ezer sertés feldolgozását tervezi.
Az államtitkár az ágazattal kapcsolatos törekvésekről szólva közölte: a kormány határozott szándéka, hogy hatmillióra emelkedjen a sertések száma az országban. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca elkészítette a sertéságazati stratégiát, melynek célja a sertéstenyésztés stabilizálása és növekvő pályára állítása. Ezzel párhuzamosan piacot kell teremteni a jó minőségű magyar élelmiszereknek – hangoztatta Kardeván Endre, megjegyezve: első intézkedéseik között volt a silány minőségű élelmiszerek beáramlásának megakadályozása a magyar piacra, előnyös helyzetbe hozva ezzel a hazai élelmiszer-termelőket.
A korszerű, eredményes sertéstenyésztésben és -tartásban egyaránt szükség van a háztáji kistermelőkre, a közepes- és a nagyüzemekre – szögezte le az államtitkár, aki – elsősorban a kistermelők figyelmébe ajánlva – a késztermékek előállításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy lehetőleg minden településen legyen helyi gazdapiac, ahol egészséges, jó minőségű magyar élelmiszereket lehet vásárolni – mondta, emlékeztetve arra, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy januártól könnyebben lehessen helyi piacot nyitni és működtetni. Kardeván Endre komoly sikerként említette azt is, hogy a helyi termékeket ma már egyszerűbben be lehet vinni a közétkeztetésbe.