Piacot teremtenének a magyar élelmiszereknek

Új szalámiérlelőt és felújított vágósort adtak át kedden a Kométa '99 Zrt. kaposvári húsüzemében.

BL
2011. 10. 25. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepélyes átadáson az államtitkár kiemelte: „A mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa '99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és adjunk esélyt a családok boldogulására.” A Kométa '99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt – hangsúlyozta Kardeván Endre, hozzátéve: a cég 600 embernek ad munkát, s ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

Átadták a Pikker Kft. 1,2 milliárd forintból épült húsüzemét a baranyai Bólyban kedden. A húsz évvel ezelőtt alakult magyar tulajdonú és Mohácson vágóhidat működtető vállalkozás a 400 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően már nemcsak tőkehúst, hanem minőségi húskészítményeket is elő tud állítani. Ehhez 90-ről 160-ra növeli alkalmazottainak létszámát, és az évi 70-80 ezer helyett 100 ezer sertés feldolgozását tervezi.

Az államtitkár az ágazattal kapcsolatos törekvésekről szólva közölte: a kormány határozott szándéka, hogy hatmillióra emelkedjen a sertések száma az országban. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca elkészítette a sertéságazati stratégiát, melynek célja a sertéstenyésztés stabilizálása és növekvő pályára állítása. Ezzel párhuzamosan piacot kell teremteni a jó minőségű magyar élelmiszereknek – hangoztatta Kardeván Endre, megjegyezve: első intézkedéseik között volt a silány minőségű élelmiszerek beáramlásának megakadályozása a magyar piacra, előnyös helyzetbe hozva ezzel a hazai élelmiszer-termelőket.

A korszerű, eredményes sertéstenyésztésben és -tartásban egyaránt szükség van a háztáji kistermelőkre, a közepes- és a nagyüzemekre – szögezte le az államtitkár, aki – elsősorban a kistermelők figyelmébe ajánlva – a késztermékek előállításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy lehetőleg minden településen legyen helyi gazdapiac, ahol egészséges, jó minőségű magyar élelmiszereket lehet vásárolni – mondta, emlékeztetve arra, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy januártól könnyebben lehessen helyi piacot nyitni és működtetni. Kardeván Endre komoly sikerként említette azt is, hogy a helyi termékeket ma már egyszerűbben be lehet vinni a közétkeztetésbe.

A Széchenyi-kártya bevezetésével a kormányzat új lehetőséget biztosít az ágazat fejlesztéseinek finanszírozásához – mondta az államtitkár, jelezve, hogy az első Széchenyi-kártyát Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön adja át a parlamentben az első igénylőnek.

Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre, amelyhez közel egymilliárd forint támogatást nyertek el. Mint a hazai húsipar legfontosabb szereplőinek egyike, folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy piaci pozíciójukat megszilárdítsák, valamint jelentősen hozzájáruljanak az ágazat további, illetve a dél-dunántúli régió fejlődéséhez. A húsüzem évente 800 ezer hazai gazdálkodótól vásárol sertést.

A hatékonyság növelése kiemelten fontos a vállalat számára – hangoztatta a jelentős hazai és külföldi piaci részesedéssel bíró cég vezetője, egyúttal azt is hangsúlyozva, hogy a fejlesztések során nem csupán a hatékonyság növelésére fordítanak kiemelt figyelmet, hanem az energiafelhasználás csökkentésére is. Példaként a több mint 400 millió forintos pályázati támogatással megépült új szalámiérlelő részleget említette, mely nem csupán 30 százalékkal javította a vállalat gyártókapacitását, de a zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználását is jelentősen csökkentette. A következő, jelenleg folyamatban lévő saját szennyvízüzem és kazánház kialakításával pedig a környezet terhelését mérséklik.

Giacomo Pedranzini kitért arra is, hogy a kaposvári önkormányzattal, a Kaposvári Egyetemmel, valamint több helyi élelmiszer-ipari vállalkozással közösen kidolgoztak egy programot, melynek célja egy élelmiszer-ipari központ létrehozása, valamint a sertések számának növelése a Dél-Dunántúlon.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere – az ügyvezető által elmondottakhoz kapcsolódva – a hároméves előkészítés után elindult Kaposvári Élelmiszeripari Program további fontos céljaként említette, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, garantáltan egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot. „Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, azzal munkahelyeket teremtenek Kaposváron” – hangsúlyozta a polgármester.

A kizárólag sertéshúst feldolgozó Kométa '99 Zrt. a több mint fél évszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja. A vállalat árbevétele 2010-ben megközelítette a 20 milliárd forintot. Magyarországon valamennyi vezető kereskedelmi lánc a partnerük, termékeik szinte minden üzletben megtalálhatók, és exporttevékenységük is jelentős. Termékeik mintegy 30 százalékát hozzávetőleg 20 országban – elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Németországban – értékesítik. 2005 óta a Kométa több termékére minden évben felkerül a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy. Törekvéseinek elismeréseként az idén másodszor is elnyerte a Superbrands-, valamint első alkalommal a Business Superbrands-díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.