időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Rossz jel Belgium megtorpanása

LM
2011.10.28. 20:57

Belgium hazai összterméke (GDP) nem változott az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest – közölte pénteken a belga nemzeti bank.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1,8 százalékos volt a növekedés, a július–szeptemberi időszak azonban ezzel együtt is a leggyengébb negyedév volt a belga gazdaságban 2009 utolsó három hónapja óta.

Az euróövezeti tag Belgium GDP-arányos államadóssága súrolja a 100 százalékot, ami a gazdaságnövekedési ütem lassulásával együtt a korábban tervezettnél szigorúbb 2012-es költségvetés összeállítására kényszerítheti a belga vezetést.

A nemzeti bank a harmadik negyedévi gyors becslés mellett kiadta a második negyedévre vonatkozó frissített adatokat is. Ezek szerint az április–júniusi időszakban a korábban jelzett 0,7 százalék helyett 0,4 százalék volt a negyedéves szintű növekedés. Az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalék helyett 2,2 százalékkal nőtt a belga gazdaság.

Elemzők szerint a belga GDP-adat az euróövezeti gazdaság lassulásának újabb jele. Pénteken számos további friss adat is a 17 országból álló övezet gazdasági gondjainak súlyosbodását jelezte, Spanyolországban például rekordnagyságú munkanélküliségről, Franciaországban pedig a lakossági fogyasztás visszaeséséről jelentek meg statisztikai kimutatások.

Az euróövezeti összesített GDP harmadik negyedévi alakulásáról november 15-én publikálja első becslését az Eurostat uniós statisztikai hivatal. Elemzők arra számítanak, hogy a növekedés mértéke elmarad a szerény, mindössze 0,2 százalékos második negyedévi – negyedéves szintű – növekedési ütemtől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.