Bankbotrány bontakozik ki

A litván hatóságok a múlt héten államosították a Snoras Bankot, miután 300 millió eurós hiányt fedeztek fel mérlegében.

WA
2011. 11. 24. 12:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lettországi hatóságok ezt követően felfüggesztették a Snoras lettországi leánybankja, a Latvijas Krajbanka működését, amelyre valószínűleg anyavállalatához hasonlóan felszámolás vár. A litván és a lett hatóságok egyaránt megerősítették, hogy a két bank bezárása nem jelent rendszerszintű kockázatot egyik ország bankrendszerére sem. A Snoras Bank mérlegfőösszege alapján az ötödik legnagyobb litván bank, a Latvijas Krajbanka pedig a betétállománya alapján a hatodik legnagyobb lettországi bank.

A Krajbanka nagyszámú lakossági ügyfél betéteit kezeli. Működésének szerdai felfüggesztését követően hosszú sorok alakultak ki a bank pénzkiadó automatáinál a hatóságok által engedélyezett napi 50 lat (75 euró) felvételére. Raimonds Pauls neves lett zongorista mintegy egymillió eurós betéttel rendelkezett a bankban. Ennek azonban felszámolás esetén legfeljebb egytizedére számíthat, mivel Lettország 100 ezer euróig garantálja a bankbetéteket.

Lettország és Litvánia bankszektorát skandináv pénzintézetek uralják. A Snoras és a Krajbanka egyike volt annak a néhány kivételnek, amelyek nem skandináv tulajdonos irányítása alatt álltak. A litván ügyészség sikkasztás és okirat-hamisítás vádjával európai elfogatóparancsot adott ki a Snoras Bank tulajdonosa, Vlagyimir Antonov és litván befektető partnere, a Snoras 25 százalékos tulajdonosa, Raimondas Baranauskas ellen. A lett hatóságok pedig letartóztatták a Krajbanka néhány vezető tisztségviselőjét, közöttük a bank korábbi elnökét, Ivars Prieditist. A FKTK lett bankfelügyelet 100 millió lat (150 millió euró) hiányt talált a Krajbanka mérlegében.

Vlagyimir Antonov orosz nagybefektető, a Portsmouth Football Club tulajdonosa, a Saab autógyár privatizálásában játszott szerepével vált ismertté a skandináv országokban. A hatóságok feltételezése szerint a két banknál felfedezett hiány is a Saab autógyár megszerzésére tett kísérlettel hozható összefüggésbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.