Szakellenőri igazolás szükséges hozzá

A gombamérgezések megelőzése és a vadon szedett gombák nyomon követhetősége érdekében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni csak gomba-szakellenőri igazolással lehet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) november 25-én hatályba lépő rendelete szerint.

NT
2011. 11. 17. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VM közleményében ismerteti: az Országgyűlés a 2008. január 1-jén életbe lépett, élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben lehetővé tette a vadon termett gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta a begyűjtést és az árusítást. A vidékfejlesztési miniszter rendeletalkotásával ezt a hiányt pótolta.

A rendelet meghatározza a gombaszakellenőrök tevékenységét, ellenőrzését, a gombaminősítést; a gomba felhasználhatóságának feltételeit; a gombaforgalmazás nyomon követhetőségét; a gombamérgezéssel kapcsolatos esetek kezelését. A jogszabály melléklete tartalmazza az árusítható gombák körét is. A rendelet kérelem alapján lehetőséget ad emberi fogyasztásra alkalmas, a gombajegyzékben nem szereplő gomba forgalomba hozatalára is meghatározott piacra és időtartamra.

A rendelet értelmében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni ezentúl csak gomba-szakellenőri igazolással lehet. Ellenőrré az válhat, aki gomba-szakellenőri tanfolyamot végez és sikeres vizsgát tesz; öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai alkalmassági igazolással rendelkezik, és tevékenységét bejelenti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. (Gomba-szakellenőri tevékenységet az is végezhet, aki igazolja, hogy 1955–1984 között közép- vagy felsőfokú gombaismerői képzettséget szerzett.)

A piacokon és árusítóhelyeken 2008 óta rendezetlen körülmények között folyik a vadon termett gombák árusítása; a rendelet mellékletei olyan formanyomtatványokat is tartalmaznak, amelyek a piaci árusításhoz, illetve a vendéglátóipari, kereskedelmi felhasználáshoz szükségesek, hozzájárulnak a gombatételek nyomon követhetőségéhez. A gombák, illetve a gombából készített élelmiszerek a húskészítményekhez hasonlóan rendkívül romlékonyak, ezért élelmiszer-biztonsági okokból rendkívül fontos a nyomon követhetőség megkövetelése – hangsúlyozza a VM.

A rendelet alapján a tárca később kiegészíti a magyar élelmiszerkönyvi irányelvet és a kapcsolódó mellékleteket, amelyek az árusítható gombák részletes minőségi követelményeit tartalmazzák majd fajonként, illetve fajcsoportonként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.