Külföldre viszik a magyar halat

Minőségben és mennyiségben is bőséges az idén a karácsonyi halkínálat.

BL
2011. 12. 23. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ponty kilogrammonkénti ára év közben 800-1100 forint körül mozog, de a karácsonyi akció ideje alatt néhány áruházlánc veszteséggel árulja a halat. A kárász és a busa kilogrammonként 480 forintba kerül, míg a harcsát és a csukát 1700-2000 forintért árulják a kereskedők.

Az éves halmennyiség mintegy 40 százalékát a karácsonyt megelőző időszakban értékesítik. Az eladott halak 80 százaléka ponty, a karácsonykor közkedvelt halászléből például nem hiányozhat ez a halfajta. A busa még a pontynál is olcsóbb, de a hazai vevők nem kedvelték meg ezt a halfajtát, mert valószínűleg nem ismerik azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek alkalmazásával ízletes ételt készíthetnek belőle – mondta Németh István.

A magyar lakosság egyébként évente fejenként átlagosan 4,2 kilogramm halat fogyaszt, ami messze elmarad az európai és világátlagtól is. A világ egy főre jutó éves halfogyasztási átlaga meghaladja a 15 kilogrammot, az Európai Unió országaiban ez a mennyiség 22 kilogramm, de a tengerparti országokban gyakori a 70 kilogramm körüli átlag is – ismertette az elnök. Hozzátette, hogy a halaknak az idén kedvezett az aszályos nyár, a meleg ősz, így a tavalyi 140 ezer tonnához képest mintegy tíz százalékkal több étkezési halat juttattak el a fogyasztókhoz.

A halastavakban egyre nagyobb a ragadozó halak – süllő, csuka, harcsa – mennyisége, amit a ponty árának többszöröséért lehet eladni. Magyarországon a fő termék a ponty, de exportra más halfajokat is értékesítenek; Romániába, Lengyelországba például pontyot, busát szállítanak, Ausztriába, Németországba pedig inkább süllőt, harcsát és csukát.

Az elmúlt évben az ágazat árbevétele elérte a 71 milliárd forintot, ebből 36 milliárd forint exportból származott. A 80 tagszervezetet tömörítő Mahal valamennyi cége nyereséges, a Tógazda Halászati Zrt. például több százmilliós árbevétel mellett néhány tízmilliós eredményt tud elérni. A Tógazda Zrt. 80 halastóval rendelkezik, nagy részében étkezési halat állítanak elő, aminek 60 százalékát külföldön értékesítik – közölte Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Az elnök tájékoztatása szerint a gazdasági válság miatt nőttek a költségek, de a halászati ágazat továbbra is nyereséges; sem a termelésben, sem az értékesítésben nem következett be drasztikus visszaesés. A halak mintegy 50 százalékát exportálják, az Európai Unióban egyre nagyobb a kereslet a jóízű, toxikus anyagoktól mentes magyar hal iránt.

Németh István szólt arról is, hogy segítséget jelent a termelőknek a Halastavi Környezetgazdálkodási Program pályázata, melynek keretében a jövő évtől hektáronként 26 ezer forinttal kompenzálják majd a védett madarak által okozott károkat. A 3-5 ezer főt foglalkoztató halászati ágazat mintegy 22 ezer hektáron, több ezer tóban folytat halgazdálkodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.