Olajszőkítés helyett ma már inkább „megutaztatják” a gabonát

Az adóhatóság jelenleg 72 olyan ügyben nyomoz, amelyben speciálisan gabonatermék kereskedelmével összefüggésben követtek el bűncselekményt. Az agrárágazatban 100 milliárd forint áfát is elcsalhatnak évente.

WL
2011. 12. 13. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban működő érdekvédelmi szervezetek a Magyar Nemzetnek arról számoltak be, hogy az ágazatban az elmúlt években jelentősen megerősödött az illegális kereskedelem, amelynek aránya akár a 25–35 százalékot is elérheti. Az agrárágazatban 75–100 milliárd forint áfát csalhatnak el évente, ez hatalmas károkat okoz a költségvetésnek.

Több módszer is létezik a csalásra, az egyik legegyszerűbb az, amikor egy magyarországi gazdálkodó Európai Unión belüli adómentes értékesítésként tünteti fel könyvelésében a termény eladását, azonban azt az áfa megfizetése nélkül a magyarországi piacon értékesíti. A módszer alapja az az uniós rendelkezés, miszerint az áfát abban az országban kell befizetni, ahol a terméket a végső fogyasztónak értékesítették – írja keddi számában a lap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.