Élelmiszer-biztonsági razzia Zala megyében

A tavalyi, 3500-at meghaladó élelmiszer-biztonsági ellenőrzés során 150 vállalkozásra összesen 21 millió forint bírságot szabtak ki Zala megyében.

tt
2012. 02. 27. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenőrzéseket az élőállat-tartástól kezdve a takarmányozáson át egészen a vendéglátásig, a kész termékek forgalmazásáig végzik.

Az éves kötelező vizsgálatokon kívül soron kívül ellenőrzik az újonnan nyílt létesítményeket, a kiemelt turisztikai térségekben pedig szezonális jelleggel is vizsgálják a vendéglátó-ipari egységek működését – említett néhány példát az igazgató.

Zala megyében évek óta nem voltak kirívó, széles rétegeket érintő problémák. Az ellenőrzött egységek 3 százalékánál találtak kisebb szabálytalanságokat, de ezek a vállalkozások a figyelmeztetés után korrigálták a hibákat. Az ellenőrzések 4,2 százalékánál viszont már bírságot kellett kiszabni – összegezte Furó Tamás igazgatóhelyettes.

A kereskedelemben a legnagyobb gondot a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása jelenti. A termékjelölő címke meghamisítása csak ritkán fordul elő, inkább az a gyakori, hogy az ellenőrök lejárt szavatosságú termékeket találnak az üzletek polcain. A gyártó szabja meg, hogy mennyi ideig tudja garantálni az élelmiszer minőségét, a kereskedőnek nincs joga ezt az időpontot megváltoztatni, a határidő lejárta után ezek az élelmiszerek forgalomképtelenekké válnak – jelentette ki az igazgatóhelyettes.

Gyakori problémát jelent az is, hogy a vállalkozók nem tartják be a higiéniai követelményeket. Hiányoznak a műszaki feltételek, de az is tipikus hiba, hogy eltört, rozsdás eszközöket használnak – ismertette Furó Tamás.
A tapasztalatok szerint a vállalkozások nagy része még „mindig tart” a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszertől, ami magában foglalja az önellenőrzési rendszer vezetését, nyilvántartását, aktualizálását. Szankciókat von maga után, ha pontatlanul vezetik a nyilvántartásokat, vagy nem tartják be, és nem adminisztrálják a takarítási utasításokat – jegyezte meg Furó Tamás.

Szólt arról is, hogy a higiéniai követelmények megszegése és a felújítások elmulasztása miatt az elmúlt évben két élelmiszer-ipari vállalkozásnak kellett felfüggeszteni a működését. Egy kisebb húsfeldolgozó üzem közös megegyezéssel meg is szüntette a tevékenységét, mert nem tudta vállalni a felújításokat, míg a másik esetben „kényszerítő intézkedésre” került sor, a felújítások jelenleg is folynak az üzemben.

Zala megyére nem jellemző az illegális élelmiszer-ipari üzemek működése sem, évente mindössze egy-egy esetben fordul csak elő. Tavaly egy több megyét érintő, illegális sertésfeldolgozást lepleztek le. A tettenéréskor is éppen tíz, Veszprém megyében levágott sertést dolgoztak fel a feketén működő mészárszéken, 2010-ben pedig egy mézfeldolgozót találtak, aki cukorral hamisította a terméket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.