„Megesszük” vízkészleteinket?

A víz védelme érdekében az élelmiszer-előállítási szokások megváltoztatására hív fel az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete.

BL
2012. 03. 21. 22:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet információi szerint egy ember napi táplálékszükségletének előállításához 2-5 ezer liter víz szükséges. Mivel jelenleg mintegy hétmilliárd ember él a Földön, ellátásuk érdekében az emberiségnek meg kell tanulni jobban gazdálkodni vízkészleteivel – figyelmeztet a FAO. Ehhez hozzátartozna kevesebb élelmiszer szemétbe dobása, illetve kevesebb vízzel több élelem előállítása. A világon termelt élelmiszer harminc százalékát senki nem fogyasztja el, az ehhez felhasznált víz gyakorlatilag elvész – írja a szervezet.

A FAO a népességnövekedésnek és a táplálkozási szokások megváltozásának figyelembe vételével úgy számol, hogy 2050-ig hetven százalékkal több élelmet kell előállítania a Föld lakosságának. Ezt még fokozza az a tény is, hogy egyre inkább nő a húsfogyasztás mértéke a fejlődő és a feltörekvő országokban. Ráadásul egy kilogramm hús előállításához lényegesen több vízre van szükség, mint egy kilogramm zöldségéhez.

Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a világnap megtartásáról. A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe van zárva. Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban az összes megbetegedés 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza.

Az ENSZ Közgyűlése a 2005–2015 közötti időszakot a „Víz az életért” cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülöző fejlődő világbeli lakosság több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. A 2012-es rendezvénysorozat mottója: „Víz- és élelmiszer-biztonság”.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.