Az elnök elmondta: Magyarországon a becslések szerint évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Ebből 400 ezer tonnát tesz ki a lakossági élelmiszer-hulladék. Ez utóbbi értéke – kilogrammonként átlagosan 500 forinttal számolva – mintegy 200 milliárd forint.
Cseh Balázs szerint a tudatos fogyasztás és vásárlás széles körű propagálásával és a pazarlás csökkentésével sok pénzt takaríthatnának meg az emberek. Ezért is kezdeményezte az egyesület a május végéig tartó, „Esélyt az ételnek!„ elnevezésű akciót.
A mintegy 47 millió forint költségű program 95 százalékos uniós támogatással valósul meg.
A sajtótájékoztatón elhangzott: naponta a világon mintegy 25 ezer ember hal éhen, miközben évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. E mennyiség fele egymilliárd ember ellátására lenne elegendő. A statisztikák szerint jelenleg ennyi az éhezők száma a világon.
Magyarországon a gyakorlatilag is éhezők számát 100-200 ezerre teszik a szakértők. A minőségi éhezők száma – vagyis, akik nem jutnak megfelelő minőségű élelmiszerhez, például húshoz rendszeres időközönként – a magyar lakosság mintegy negyede, 2,5-2,6 millió ember.
Az élelmiszerekkel való takarékoskodás azért lenne fontos, mert a megtakarítások révén – ami az előállításba fektetett munkát, energiát és alapanyagot is jelenti – csökkenteni lehetne a rászorulók számát. Ezért kezdeményezte a most induló kampányt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – mondta az elnök.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente mintegy hatezer tonna – 1,5 milliárd forint értékű – élelmiszer-adományt juttat el a rászorulóknak karitatív szervezeteken keresztül.