A növényi olajok és gabonafélék nyomták feljebb az indexet

Márciusban árnyalatnyit tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett adatai szerint.

PR
2012. 04. 05. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAO élelmiszerár-indexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban – 215,9 pont volt márciusban, a februári felülvizsgált 215,4 pontot követően.

Februárban ennél nagyobb mértékű volt a drágulás, akkor az index 2,6 ponttal volt magasabb, mint januárban. Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt, a gabonafélék drágulása miatt.

Az áraknak a tavalyi második fél évben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben elkezdte az index jegyzését. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.