időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Irán újabb blokkot tervez

LM
2012.05.27. 14:25

Irán azt tervezi, hogy jövőre megkezdi az ország déli részén található busehri atomerőmű újabb, második energiablokkjának építését.

Fereidún Abbaszi Davani az iráni állami televízióban arról beszélt, hogy a létesítmény újabb blokkja is 1000 megawatt teljesítményű lesz. Arról viszont nem tett említést, hogy ki szállítaná a szükséges berendezéseket.

Irán és a térség első atomerőművét a német Siemens cég leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte építeni még 1975-ben Busehrben. Az építési munkák azonban leálltak részben az 1979. évi iszlám forradalom és a nem sokkal később kirobbant iráni–iraki háború miatt, a szerződést pedig felmondták.

1995 januárjában orosz–iráni megállapodás született a munkálatok befejezéséről, 1998-ban pedig olyan szerződést kötött Irán az Atomsztrojexport orosz nukleáriserőmű-építő céggel, hogy a vállalat „kulcsrakészen” adja át az első blokkot. A létesítmény hivatalos átadására tavaly szeptember 12-én került sor. Irán húsz atomerőművi blokk építését tervezi hosszabb távon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.