A Vidék Mustra nevet viselő piac a tervek szerint késő őszig péntekenként reggel nyolctól délután hatig tart nyitva, és az ország minden területéről érkeznek majd ide a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők. Az árkádok alatt egyszerre több mint 50 termelő kínálhatja portékáit, a vásárlás előtt a vevők meg is kóstolhatják majd a kiszemelt termékeket.
A közlemény szerint a rendezvénysorozat célja, hogy a vidék ételeit, értékeit folyamatosan bemutassa Budapesten a fővárosiaknak és az ide látogató turistáknak. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.
A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a magyar agrárgazdaság számára a legfontosabb a helyi és a hazai piac. A Nemzeti Vidékstratégiában fontos célként fogalmazta meg a tárca a helyi élelmiszerfeldolgozás és -értékesítés támogatását, azért, hogy a magyar fogyasztók asztalára jó minőségű, megbízható eredetű, változatos, friss élelmiszerek kerüljenek.
Az elmúlt időszakban több jogszabályváltozás is segítette a helyi piacok fellendítését, például a kistermelői rendelet, a közbeszerzési törvény módosítása vagy a helyi piacok élelmiszer-biztonsági előírásainak könnyítése – emlékeztet a minisztérium.
Így nő a minimálbér összege januártól - videó