Hathatós segítség sikeres pálinkafőzéshez

A kereskedelmi pálinkafőzdék hosszú ideje kiváló minőségű pálinkát állítanak elő – mondta V. Németh Zsolt.

D. Horváth Gábor
2013. 11. 20. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti italunk utoljára azért került előtérbe, mert a Hír TV fogyasztóvédelmi műsorában nemrégiben sugárzott pálinkateszt alapján kiderült, hogy a nagy hazai gyártó, illetve kereskedő cégek által piacra dobott és a boltokban megvásárolt hat különböző termékből kettő minősége súlyos aggályokat vet fel. Az egyikben a megengedettnél több volt a metanoltartalom, a másikban viszont olyan kevés, hogy okkal kelt gyanút a szakemberekben, azt nem kizárólag gyümölcsből készítették, hanem krumpli- vagy kukoricaszesszel pancsolták, ami a pálinkapiacot jól ismerők szerint egyáltalán nem idegen gyakorlat Magyarországon.

A pálinkaminták elemzését a fővárosban található Wessling laboratórium végezte el, s a sajtóban ismertetett eredményeik több szervezet rosszallását váltotta ki. A Hír TV-t és a Magyar Nemzetet is számon kérte például az Agrármarketing Centrum egyik magáról megfeledkezett igazgatója, de az élelmiszer-biztonsági hatóság laborja is utánaeredt a termékeknek, s mindent rendben talált. A lap eddigi információi szerint azonban a pancsolás gyanújába keveredett cég termékét például nem ellenőrizte. Ha bebizonyosodna a csalás, akkor ez a fogyasztókkal szemben olyan súlyos jogszabálysértést jelentene, hogy az üzemet be lehetne zárni.

Mivel tehát a Wessling és a hatósági labor más-más eredményre jutott, s a minisztérium a saját hatóságának hisz, a tisztviselők megkérdőjelezték a Wessling laboratórium mérési módszereit. A Magyar nemzet úgy tudja, hogy azért, mert szerintük a Wessling nem minden szeszvizsgálati módszere akkreditált. Mindez azonban azért nem lényeges, mert a többihez hasonlóan e labor is kizárólag akkreditált, azaz hitelesített módszert használ a hivatalos vizsgálatokhoz.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.