Karcagi háztáji sertést kínál a multi

Az Auchan a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát.

LM
2013. 11. 15. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter hangsúlyozta: a Nagykunságban mind a mai napig megvan a szaktudás, a sertéstartás iránti érdeklődés, és állnak az állattartó épületek is. A háztáji fogalma pozitív jelentést hordoz, olyan időszakra emlékeztet, amikor a magyar mezőgazdaság erősebb volt a jelenleginél, és sok-sok embernek adott megélhetést vagy többletjövedelmet – fogalmazott.

Az Auchan, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartó gazdák tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához, amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor fizetendő áfa 5 százalékra mérséklése volt az ágazat fehérítése érdekében – jelentette ki Fazekas Sándor.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24 kilogramm. A cél az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez növekvő sertésállományra és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van, mondta.

Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe, mégpedig mindenféle közvetítő, így felvásárlók, nagykereskedelmi cégek kizárásával.

Az Auchan kiszámítható jövőt kíván biztosítani a sertéstartóknak, és kiválasztott partnereikkel szeretnének húsz év múlva is együtt dolgozni, ezért egyebek között hajlandók lesznek az átvételi árban előre megállapodni a gazdákkal – húzta alá az igazgató.

A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra. Így például megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, valamint a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtti tömeget pedig 140-160 kilogrammban határozzák meg – ismertette a részleteket Szikla Péter.

Jelezte, hogy kezdetként egy év alatt háromezer élő állatot kívánnak felvásárolni, amire biztos, hogy megvan a kapacitás, hiszen a rendszerváltás előtt Karcagról 100 ezer, a tágabb környékről pedig 200 ezer sertést vettek át.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.