Karcagi háztáji sertést kínál a multi

Az Auchan a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát.

LM
2013. 11. 15. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter hangsúlyozta: a Nagykunságban mind a mai napig megvan a szaktudás, a sertéstartás iránti érdeklődés, és állnak az állattartó épületek is. A háztáji fogalma pozitív jelentést hordoz, olyan időszakra emlékeztet, amikor a magyar mezőgazdaság erősebb volt a jelenleginél, és sok-sok embernek adott megélhetést vagy többletjövedelmet – fogalmazott.

Az Auchan, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartó gazdák tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához, amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor fizetendő áfa 5 százalékra mérséklése volt az ágazat fehérítése érdekében – jelentette ki Fazekas Sándor.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24 kilogramm. A cél az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez növekvő sertésállományra és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van, mondta.

Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe, mégpedig mindenféle közvetítő, így felvásárlók, nagykereskedelmi cégek kizárásával.

Az Auchan kiszámítható jövőt kíván biztosítani a sertéstartóknak, és kiválasztott partnereikkel szeretnének húsz év múlva is együtt dolgozni, ezért egyebek között hajlandók lesznek az átvételi árban előre megállapodni a gazdákkal – húzta alá az igazgató.

A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra. Így például megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, valamint a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtti tömeget pedig 140-160 kilogrammban határozzák meg – ismertette a részleteket Szikla Péter.

Jelezte, hogy kezdetként egy év alatt háromezer élő állatot kívánnak felvásárolni, amire biztos, hogy megvan a kapacitás, hiszen a rendszerváltás előtt Karcagról 100 ezer, a tágabb környékről pedig 200 ezer sertést vettek át.


Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.