Közmeghallgatás szükséges az építés előtt

A parlament múlt év végén módosított több energetikai törvényt.

PR
2014. 01. 31. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament múlt év végén módosított több energetikai törvényt, ebbe került be az előbbi szabály is. 
Szintén februártól kell alkalmazni az atomenergia-felügyeleti szerv eljárásaira vonatkozó eljárási határidőket, valamint az eljárásaiban közreműködő szakhatóság eljárására irányadó ügyintézési határidőt.

A határidőket tartalmazó kormányrendelet-tervezet szerint – amely a kormány honlapján jelent meg – a szakhatósági eljárások közül 45 napos az ügyintézési határideje a következőknek: telephely-alkalmasság, erőmű-létesítés, bővítés, üzemidő-hosszabbítás nukleáris biztonsági engedélyezése; a létesítmény átalakításához szükséges biztonsági engedély; az időszakos biztonsági felülvizsgálat keretében talált eltérés jóváhagyása, továbbá a tervezési alapfenyegetettség meghatározása, illetve a fizikai védelmi terv engedélyezése.

Harmincnapos az ügyintézési határideje egyebek között a nukleáris építmény építési engedélye ellenőrzésének, a nukleáris létesítmény baleset-elhárítási intézkedési terve ellenőrzésének, továbbá a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltési feltételei jóváhagyásának is. Az ügyintézési határidők – mindkét esetben – egyszer, 10 nappal meghosszabbíthatók.

Németh Lászlóné a következő időszak egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar cégek felkészítését a paksi atomerőmű bővítésében való részvételre. A nemzeti fejlesztési miniszter remélte, hogy viszonylag gyorsan megállapodás születhet a bővítésével kapcsolatos államközi hitelszerződésről, és így hamarosan indulhatnak a műszaki egyeztetések.

A Moszkvával való együttműködés kapcsán Aszódi Attila úgy nyilatkozott: az oroszok egyértelműen meghatározó szereplők az atomerőmű-piacon, így a döntés legjelentősebb oka azonban nem műszaki és még csak nem is politikai, hanem gazdasági jellegű.

Nógrádi György úgy véli: Oroszországgal a kapcsolatokat nem lazítani kell, hanem szorosabbra fűzni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.