Darth Vader a múlt, itt az új szuperlézer (x)

Soha ilyen teljesítményű és sugárminőségéből adódó hatásfokú lézere nem volt még Magyarországnak.

2014. 02. 06. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbbünknek még mindig John Williams harci fanfárja és a pusztító Darth Vader „hegesztősisakos” alakja ugrik be, amikor meghallja a szót: lézer. Azonban e téren gyökeres változás állhat be a fejekben, Magyarországon ugyanis olyan léptékű ipari „lézerfegyver” áll üzembe, ami forradalmasítja az anyagmegmunkálás technológiáját. Persze a világ errefelé halad, nekünk pedig lépést kell tartanunk a XXI. századdal.

– A fém- és gépjárműiparban az ipari lézeres eszközöket ma már mindennap használják, olyan, mint a fával dolgozóknál a faeszterga. Eddig viszont főleg céleszközöket használtak a gyártásban, amik egyetlen dologra voltak jók, semmi másra. A most vásárolt lézerrel, illetve kiszolgáló eszközparkjával a vágási és hegesztési technológiákat, a felületmódosításokat, -kezeléseket és a tervezés teljes folyamatát nagyságrendi fejlődéssel egy helyen lehet majd elvégezni – fogalmaz a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője, Skultéty Tamás.
Béla, Józsi vagy akár Katalin „a gyárból” mindazonáltal semmit sem tudna kezdeni egy olyan géppel, amit szinte senki sem ismer még itthon. A kft. vezető szakembergárdája ezért folyamatosan németországi képzéseken vesz részt, hogy amint a lézerberendezésen benyomják a power gombot, már lehessen is rajta dolgozni, ne vakarjuk a fejünket „a földre szállt űrhajó” mellett.

– A másik része a dolgoknak – folytatja Skultéty –, hogy már két éve együttműködünk az Edutus Főiskolával, hogy az ipari lézer technológiáját mérnökök százai ismerhessék majd meg a terepen. Ma már a főiskola mechatronikai mérnöki alapképzési szak lézertechnológiai szakirányú képzésén a Bay Zoltán Kft. munkatársainak bevonásával zajlik az oktatás, aminek alapjait dr. Buza Gábor, a Bay Zoltán Kft. tudományos főtanácsadója fektette le.

A Bay Zoltán Kft. budapesti és egri lézercentrumában jelenleg is 100 százalékos kihasználtsággal dolgoznak a korábbi eszközök, ez a 6-8 hónapos távlati terv Tatabányán is, ahová a szuperlézer beköltözik. És hogy konkrétan mit csinál a lézer?

– Ugye amikor a Csillagok háborúján felnő az ember, látja, hogy a lézerkard vág, üt és lyukaszt. Na mármost, az ipari lézer rettentő nagy hatásfokkal, hihetetlen precizitással és iszonyúan gyorsan elvégzi ezt. Minél keményebb egy anyag, annál inkább a lézer jön szóba mint vágási technológia. Ma már olyan ötvözeteket használ az autóipar a biztonság egyre szigorúbb követelményei miatt, melyek vághatósága óriási energiát és korábban szokatlan precizitást igényel. Közben viszont különböző anyagok összepasszintását is el lehet végezni a lézersugárral, ilyet csinálunk egyébként Egerben is, amikor fogaskerekeket hegesztünk össze autógyárak részére. De felületkezelésre is ez a legtökéletesebb eszköz. Szokták mondani, hogy a lézer egy brutálisan kemény, egyben egy rettentően finom szerszám – kap elő Skultéty hirtelen egy gyűszűnyi méretű fémelefántot a fiókból, amelynek vékonyka, mégis törhetetlen ormánya, kunkorodó farka van. – Adott esetben a sajtszelet felülete is megdolgozható lenne vele – teszi hozzá. Hogy mennyire nem egy „ecsetről” van szó, tudni kell, hogy az úgynevezett lézersugár útját a munka megkezdése előtt komolyan meg kell tervezni, nincs a gépen „sajtfelület” vagy „kis fémelefánt” gomb. És nem is mindig, minden anyaggal és elsőre sikeres az ember, de a Bay Zoltán Kft.-nél rendelkezésre áll a szaktudás, amelynek köszönhetően a sorozatgyártás fázisában már nem léphet fel semmilyen hiba. Ezt el is várják például az autóipari beszállítók.


– Például a Hősök terén lévő összes szobrunknak mi végezzük el a felületi kezelését 5, 10, 15 évente. Ipari lézerrel lepárologtatjuk róla a savas eső és más szennyeződések nyomait úgy, hogy a szobroknak semmi bajuk nem lesz. Vegyszerrel sérülne a szobor. Ehhez speciális szaktudás és speciális eszköz kell, hiszen nem „süthetjük el” a szobor fél karját egy ügyetlen mozdulattal. A Parlament külső felületét díszítő festett pirogránit egyes elemeit ugyanígy a Bay Zoltán Kft. tisztította meg az évszázados szennyeződésektől úgy, hogy az eredeti festék érintetlen maradt. A lézersugár hullámhossza és energiája rendkívül széles sávban állítható – vázolja Skultéty Tamás.
A közepes lakás méretű csarnokban elférő gépre egyébként az Edutus Főiskola pályázott két éve, akkor kötöttek a Bay Zoltán Kft.-vel megállapodást arról, hogy a szaktudást, blikkfangos szóval a „konfigurációt” segítségként a kft. adja hozzá.

A lézer átadása és a felsőoktatásba való jelentkezés határideje között pedig van még pár nap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.