Jóval kevesebb az álláskereső Nógrádban

Sokat segített a téli közfoglalkoztatás, december végén 11 440 nyilvántartott álláskereső volt a megyében.

WL
2014. 02. 12. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a téli közfoglalkoztatásnak köszönhető a létszámcsökkenés, ami az álláskeresők összetételére is hatással volt – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója szerdán az MTI-vel.

Tamási Ildikó a jellemző tendenciák között sorolta, hogy lassan, de évről évre nő az 50 felüliek aránya, az álláskeresők nagy része alacsony iskolai végzettsége miatt csak a másodlagos munkaerőpiacon kap munkát, s továbbra is korlátozottak a pályakezdők esélyei.

Hozzátette azt is, hogy az álláskeresők egyre növekvő hányadának hosszú távon az önkormányzati ellátások biztosítják a napi megélhetést, a tartós munkanélküliségből pedig az ügyfelek nagy része legfeljebb átmenetileg tud kitörni. Nagyon fontos szerepet kapnak a célzott programok, mint a hamarosan induló Ifjúság garancia program, mely a pályakezdők helyzetén fog segíteni már ebben az évben induló támogatásként – tette hozzá.

2013-ban 21 316 álláshelyet kínáltak Nógrádban, ez csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak. Ezen belül 2048 volt a nem támogatott, 19 268 a támogatott állások száma. Utóbbiak 86,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott.

Az igazgató elmondta: tavaly csaknem 8 ezer embert vontak be a támogatott képzésekbe. Kitért rá: a megyei munkaügyi központ maximálisan kihasználta a Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért című program adta lehetőségeket, a leghátrányosabb helyzetű álláskeresők közül 1700-an kerültek be a programba. Képzésben vettek részt, illetve támogatott foglalkoztatás keretében próbálták elhelyezni az érintetteket.

Tamási Ildikó tájékoztatása szerint a múlt évben is kiemelt szerepet kapott a munkahelyteremtés és -megőrzés. A mikro-, kis- és középvállalkozók 511,8 millió forintos támogatással tartottak meg 317 munkahelyet, és hoztak, illetve hoznak létre 193 újat.

Több mint 80 millió forint értékben 51 nyertes pályázó kapott támogatást a vállalkozóvá váláshoz. A három-hat hónapos munkahelymegőrző támogatásokkal 21, átmenetileg likviditási problémával küzdő munkáltatónál 169 ember munkahelyének megőrzését segítette elő a munkaügyi központ, erre 55,4 millió forintot használtak fel – mondta.

Az országos mutatókkal összhangban Somogyban is javultak a foglalkoztatási adatok, a bérek növekedésében a megye a negyedik helyen áll az országos rangsorban – mondta a megyei közgyűlés elnöke kedden Kaposváron.

Összesítve csaknem 20 százalékkal csökkent a munkanélküliség Zala és Veszprém megyében is: előbbiben 13 866, utóbbiban 13 079 álláskeresőt tartott nyilván a megyei kormányhivatal munkaügyi központja, amely 2400, illetve 4091 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.