Jövő héten jóváhagyhatja a kormány a paksi hitelszerződést

Varga Mihály egy vasárnapi televízióműsorban elmondta azt is, hogy a beruházások a magyar állam vagyonát gyarapítják majd.

BM
2014. 02. 16. 23:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hatások alól Magyarország sem tudja kivonni magát, ugyanakkor a magyar gazdaság nem küzd olyan egyensúlyi problémákkal, amelyek ilyen mértékű forintgyengülést indokoltak volna – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában azzal kapcsolatban, hogy néhány hete 300 forint felett van az euró árfolyama.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a gazdasági növekedés alakulásáról szóló, néhány nappal ezelőtti nyilatkozatával összefüggésben Varga Mihály teljesen elképzelhetőnek nevezte, hogy 2016-ra 4 százalékra gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés. Hozzátette: sok múlik azon, mi történik a külpiacokon, főleg Németországban. Úgy vélte, hogy ezenkívül beérhetnek és segíthetik a gazdasági növekedést azok a változások is, amelyeket a kormány az adó- és járulék-, valamint az önkormányzati rendszerben elkezdett, illetve a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele érdekében végrehajtott.

A nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyes piaci elemzők jóval optimistábbak a kormánynál, és 2 százalék fölötti növekedést várnak, de miniszterként még nem látja okát annak, hogy a hivatalos, 2 százalékos kormánybecslésen változtassanak. „A magyar gazdaság köszöni szépen, jól van, minden mutatóban jobban teljesít, mint korábban” – emelte ki a pénteken publikált GDP-adatot kommentálva Varga Mihály.

A paksi bővítéssel kapcsolatban a vasárnap esti műsorban elmondta, hogy a beruházások a magyar állam vagyonát gyarapítják, a kivitelezési szakasz 8000-9000 embernek ad majd többletmunkát. Számítások szerint az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel az államadósságot körülbelül egy százalékponttal növelheti átmenetileg a tízéves periódusban, de ez nem veszélyezteti azt a célt, hogy a következő években a magyar államadósság mértéke csökkenjen.

Varga Mihály jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által megtárgyalt, a paksi bővítéssel kapcsolatos hitelszerződést a jövő heti kormányülésen hagyhatja jóvá a kabinet, a következő lépés pedig az lesz, hogy ennek be kell kerülnie a parlament elé. Ha ez indokolja egy rendkívüli ülés összehívását, akkor én ezt mindenképpen támogatni fogom – mondta a miniszter.

A paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást a parlament csütörtökön név szerinti szavazáson hagyta jóvá.

A paksi atomerőmű bővítésének hatásáról Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban – a kormányfőt idézve – elmondta: ma ez az erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő az országban. Így – amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek – a bővítésnek köszönhetően a villamos energia előállítási ára 10-13 százalékkal mérséklődhet majd, és ez lehet a további rezsicsökkentés záloga, ugyanis ez ugyanekkora mértékű áramárcsökkentést tenne lehetővé – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.